Томбола с бюлетини е легално купуване на вот

Томбола с бюлетини е легално купуване на вот | StandartNews.com

По-добре политиците да изчистят избирателните списъци от мъртвите души

Предложението на Патриотичния фронт да има предметни и парични награди, които да се разиграват като томбола за избирателите, които са гласували в деня на вота, на пръв поглед може да се разглежда лековато и дори комично. Разиграването на томбола или някакъв вид опредметяване на нещо, което е ценност и право, защото да можеш да гласуваш не е нещо, което би трябвало да може да се остойностява. Неслучайно купуването и продаването на гласове е престъпление. Да намесваме томбола в нещо, което би трябвало да е осъзнат граждански акт и белег на някаква политическа култура, според мен е, меко казано, неправилно и неадекватно през 2016 г. Донякъде е дори и обидно за обществото, защото малко или много битовизираме една от основните демократични ценности - избор между различни политически алтернативи, на които да отдадем суверенитета си за няколко години. Ние не отдаваме суверенитета си, защото ще получим печка или телевизор, а защото така функционира демокрацията или поне така е замислена. От тази гледна точка за мен е несериозно през 2016 г. да чуваме подобно предложение и то от човек, който все пак е с политически опит и богата политическа култура. Не се опитвам да обидя предложението, но

само по себе си то е страшно за демократичната ни система

- да опредметяваме политическия избор в обществото. Не е адекватно изобщо да се обсъжда игра на томбола измежду няколко милиона души, които ще упражняват правото си на глас, вместо да насочим усилията си не с 1 млн. лв. да накараме хората да отидат да гласуват, а да го направим по-задълбочено с нарастване на легитимността на институциите, така че хората да виждат смисъл да гласуват на избори. Това е вид легално купуване на избирателна активност.

Идеята този, който не гласува да бъде заличен от избирателните списъци за следващия вот, е определено по-интересна. Тук става дума за нещо между позитивното и негативното право. Упражняването на правото на глас е право, а не задължение и тук навлизаме в конституционни специфики. Защо ще ме изтриват от избирателния списък, при положение, че аз имам право на глас, а не задължение? Но се вижда и добра посока, в която се върви - най-накрая да решим един от основните проблеми на изборите. А той е няколкостотинте хиляди души мъртви души. В тази посока трябва да се мисли. Предложението с изтриването от избирателните списъци е по-скоро контра на предложението на Реформаторския блок за активната регистрация. То е модифициран вариант на активната регистрация, която реално се извършва не от гражданина, а през санкцията да бъдеш изтрит от избирателния списък, защото не си гласувал. Модифициран вариант, който идва не от РБ, а от ПФ и ГЕРБ. Доколкото знам, патриотите ще го внесат формално. Ако обаче не се направи промяна в Конституцията, Конституционният съд може спокойно да го отмени. Защото това засяга базисното ни и вменено право на глас, а не задължение. Всяка година се занимаваме с промени в Избирателния кодекс и разликата между право и задължение вече сме я дискутирали.

Решението да остане задължителното гласуване, но да отпадне предвидената санкция от 50 лв., в голяма степен

превръща задължителното гласуване във формалност

Защото, както и да се аргументира властта, ако тя не вменява принуда, много трудно понякога може да се реализира властовото отношение. Ако човек знае, че няма да бъде санкциониран, защо да отиде да гласува? Може да се получи като в много други държави - тази мярка да не сработи. Дори да има санкции, те се събират доста трудно. Погледнете каква е събираемостта на фишовете и глобите и ще си направите извод как ще се събират едни такива санкции. Задължителното гласуване също трябва да минава през някакви конституционни промени, защото тогава то няма да е наше право, а ще бъде задължение. Смятам, че демократичната политическа сцена не трябва да извлича легитимност с принуждаването на гражданите да гласуват. Политическият елит трябва да мисли как да постигне и да засили тази легитимност. Може би трябва да потърси вината в себе си, да укрепи институциите, да извърши реформи, ако трябва, така че да убеди гражданите в смисъла на демократичната политическа система. Не мисля, че през 2016 г. със задължаването на гражданите това би се случило. Много често аргументите за задължителното гласуване гласят, че така ще се намали относителният дял на дадени политически сили с по-специфичен електорат. Това изобщо не е задължително.

Политическият ни елит за пореден път недостатъчно аргументирано се занимава с изборни промени и сякаш просто иска да извърши някакви, без да отговаря на въпросите: защо, какви и как? Основният проблем, който се генерира от изборната технология, е фактът, че все още имаме неизчистени избирателни списъци, за които елитът знае от години, но не ги изчиства.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай