Стартът ще покаже къде са пробойните

Стартът ще покаже къде са пробойните | StandartNews.com

Страхил Делийски, политолог

Вторият кабинет на Бойко Борисов стартира с едно ниско доверие като цяло. Но в такава ситуация винаги се тръгва с подобна степен на легитимност. Дори и да направят управляващите нещо добро, то не се възприема от обществото. Това е големият проблем по принцип на българската политика - хората вече смятат по презумпция, че правителството, каквото и да е то, не работи добре. И това е станало за съжаление толкова устойчиво схващане, че управляващите и чудеса да направят, никой не вярва, че нещо се променя.

Вторият проблем е в управленския стил на Бойко Борисов. Явно, че той си извади някаква поука от предишния мандат и сега иска властта и отговорността да бъдат споделени. Но дали това е съвместимо с неговите разбирания за политика, предстои да видим.

Следващият проблем е в състава на кабинета и наличието на някои спорни фигури в него като от обществена, така и от политическа гледна точка. Такива има и в квотата на реформаторите, така и на министрите от ГЕРБ. И на г-н Борисов ще му се налага - и в това не бива да има никакво съмнение - поне в началото да пази своите министри. Защото атаки срещу някои от тях ще има и те дори вече започнаха. Докога обаче ще ги брани, е следващият проблематичен въпрос, от който ще зависи дейността и мандатът на правителството. Защото програмното споразумение вдигна твърде високо летвата. В него има заложени толкова много намерения, че рискът да се оплете кабинетът в тях е твърде голям. Това са първите препъникамъни, поне в началото на работата на правителството.

Аз лично не мисля, че проблемът на Бойко Борисов ще бъде подкрепа от страна на Патриотичния фронт, каквато теза вече се налага в обществото. Новият стар премиер успя да си намери резервен партньор в лицето на АБВ, който евентуално да тушира проблемите с патриотите, ако възникнат такива. А по отделни теми не е ясно как ще гласуват и депутатите от БДЦ. Но Патриотичният фронт ще подкрепя кабинета, поне докато не замирише на нови избори. Тогава състезавайки се за един и същ електорат с "Атака", на него ще се наложи да мине в опозиция. По-голям проблем ще бъдат взаимоотношенията на ГЕРБ с Реформаторския блок. Защото търкания има вътре в самия РБ. Отсега се чувства сред повечето от неговите лидери една въздържаност. В смисъл, ако не станат нещата така, както ние ги мислим и искаме, ще напуснем коалицията.

Що се отнася до времевия хоризонт на това правителство, това зависи от много фактори.

Но ако нещата не потръгнат и междувременно избирателният закон се промени така, че да дава предимство на големите партии, ГЕРБ няма да изпусне случая да предизвика избори "две в едно" следващата есен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай