Четвъртък,

Снишаване вместо социална политика

От: Администратор -
1668
Снишаване вместо социална политика
A
A
A

Ясен Бояджиев, Дойче веле

Ще дадем по някой лев върху пенсиите, детските надбавки и минималната заплата и народът ще ръкопляска - така може да се обобщи социалната политика на отиващата си власт, казва един от най-опитните експерти в тази сфера.
Пропуснат бе уникален шанс, казва Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. Много рядко, допълва той, е имало подобна ситуация - ръководният екип на социалното министерство бе изграден от професионалисти, които знаят какво трябва да бъде направено, за което пък имаха подкрепата на социалните партньори и неправителствения сектор. И въпреки това управлението, дошло с най-големи обещания именно в социалната сфера, не направи нищо за решаване на многото проблеми в нея. Вина за това, според Нейков, носи парламентът: "За първи път виждам такъв конфликт между изпълнителна и законодателна власт в сферата на социалната политика", посочва експертът. По думите му, експертното начало е било пожертвано в името на "снишаването": ще ни се размине, няма да правим нищо, ще дадем по някой лев върху пенсиите, минималната заплата и детските надбавки и народът ще ръкопляска.

Тази тактика може и да е функционирала преди 30 години. Управляващите обаче явно не са разбрали, че генерациите са се сменили - нито младите, нито пенсионерите са такива, каквито бяха по онова време.

"Горещият картоф" - тоест проблемът с най-голям конфликтен потенциал, е пенсионната реформа. "Никога не сме били толкова наясно какво трябва да се направи - изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, намаляване на възможностите за ранно пенсиониране, постепенно увеличаване на пенсионната възраст и изискванията за осигурителен стаж, падане на тавана на пенсиите. И никога не е имало такава липса на кураж да се свърши необходимото. Направеното беше дори точно в обратната посока, някаква шизофрения беше обхванала парламента", отбелязва Нейков. И посочва последиците - увеличен брой на пенсионерите заради замразяването на пенсионната възраст. И увеличен дефицит на НОИ - над 2 милиарда лева. В момента близо 60% от бюджета на НОИ идват от данъци, а не от осигуровки. Което означава малки пенсии за много години напред и намалени възможности на републиканския бюджет да инвестира в образование, здравеопазване, инфраструктура, вместо да запълва пенсионната дупка. Следващият стратегически проблем, за чието решаване не бе направено нищо, е патовата ситуация с капацитета и квалификацията на работната сила. България има 400 професионални гимназии, 52 университета, над 800 центъра за професионално обучение. Те обаче дават знания и умения, които не са нужни на работодателите. От друга страна, липсва механизъм, който да обвързва квалификацията със заплащането на труда. Нейков посочва още, че огромният потенциал за разкриване на работни места е не в субсидираната заетост, а в подкрепата за стартиращия малък бизнес. 93% от близо 300-те хиляди работещи фирми са с по-малко от 9 служители - тоест това са микропредприятия. Освен от куп разрешителни режими те са притиснати и от трудовото законодателство, създадено "по мярка" за големите фирми.

На фона на задълбочаващата се демографска криза държавата отново пропусна да протегне ръка на семействата. Първо, тотално бе забравен проблемът "жилище". "Не е социализъм общините да се занимават със строителство на жилища за социално слаби. Иначе трябва да обявим за социалисти всички германски, френски, австрийски общини", казва Нейков и продължава: "Нищо не направихме и с т.нар. семейно подоходно облагане, а този инструмент има потенциал. Не създадохме модерен механизъм за професионално ориентиране на децата. Отчитаме най-голям отпуск по майчинство в ЕС, но какво от това? Най-ниска раждаемост, застаряваща нация и емиграция - това имаме като резултат от тази политика", обобщава Нейков.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички