Събота,

Ще пропусне ли поредната промяна на Конституцията обикновения човек?

От: Администратор -
3077
Ще пропусне ли поредната промяна на Конституцията обикновения човек?
A
A
A

"Съставът на ВСС не ми е приоритет." Това каза в началото на годината правосъдният министър Христо Иванов, когато приемането на Стратегията за съдебна реформа бе на дневен ред.

Точно четири месеца по-късно, когато на дневен ред дойдоха конкретните законодателни предложения, стана ясно, че именно смяната на членовете на ВСС е най-големия въпрос, който т.нар. "съдебна реформа" ще трябва да реши. Това става ясно от идеите, които са залегнали в проекта за изменени на Закона за съдебната власт, които тепърва ще бъдат обект на широка политическа дискусия.

Очевидно, че на 26-та година от началото на Прехода, политиците ни не са научили най-важния си урок - непрекъснатите ремонти на закони, правила, а дори и на Конституцията, не само, че не решават проблемите, а често ги и задълбочават. Излизат прави всички тези, които съзряха в идеите за "съдебна реформа", така ревностно прокарвани от реформаторите, че всъщност се търси подмяна на модела КОЙ с модела СВОЙ.

Къде обаче остана обикновения човек, на когото му се налага да се сблъска със съдебната система и за когото би трябвало да се прави всяка една промяна на законите, а в случая дори и на Конституцията? Отсъства. С какво точно смяната на Драган с Петкан и на Пенка с Ленка ще подобри правораздаването? С нищо.

Добре е поне, че маските най-накрая бяха свалени и стана ясно как "съдебната реформа" има за цел да овласти един конкретен олигархичен кръг. Създателите на този политико-икономически кръг в началото на Прехода бяха решили, че са спечелили изборите, с малко и завинаги, но бързо стана ясно как са грешили. Жалкото е, че днес историята е на път да се повтори. Съдебната система има нужда от промени, но предложенията на Министерството на правосъдието са далеч от това, което ще подобри инвестиционния климат или ще възстанови доверието на гражданите във върховенството на закона. Добре е политиците, които тепърва ще мислят, как и дали да променят Конституцията, да са наясно с това, защото търпението на гражданите се е изчерпало...


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com