Шофьорите карат най-опасно в чужбина

За 12 г. жертвите по европейските пътища намаляха двойно

Шофьорите карат най-опасно в чужбина | StandartNews.com

През последните години европейските пътища се превърнаха в много по-безопасно и в много по-малка степен животозастрашаващо място.

През 2001 г. в ЕС средно по 113 души на всеки един милион загубиха живота си в пътни произшествия. До 2013 г. броят им бе намален повече от двойно. Днес се намираме в благоприятна позиция до 2020 г. да постигнем целта за намаляване наполовина на броя на жертвите по пътищата, а до 2050 г. да постигнем целите по проекта за осигуряване на повече безопасност по пътищата Vision Zero.

По предварителни данни за ЕС за миналата година загиналите при пътнотранспортни произшествия са с 8% по-малко, отколкото през 2012 г.

За втора поредна година сме свидетели на почти същия съществен спад. Това се дължи на няколко фактора, но най-вече на целенасочената и последователна политика на ЕС за пътна безопасност: например по-разпространеното използване на предпазни средства и по-строгите правила за изпитване на превозните средства.

Много е важно обаче да не лежим на старите си лаври. Макар смъртните случаи да са намалели с 18% от 2010 г. насам, около 26 000 души са загинали по пътищата на ЕС м. г. Това представлява населението на малък или средно голям град. Така че все още има какво да се желае.

Чрез подобряване на видимостта на водача можем всяка година да спасим живота на между 300 и 500 уязвими участници в пътното движение, като например пешеходци или колоездачи.

Неспазването на най-важните правила за движение е изненадващо разпространено, особено когато водачите се намират в чужбина. Има три пъти по-голяма вероятност водач на автомобил, регистриран в друга страна, да извърши нарушение, отколкото местен водач. Данните за ЕС сочат също, че водачите чужденци са отговорни за 15% от нарушенията на ограниченията на скоростта, докато делът им в пътния трафик е само 5%.

Преди за полицията често бе невъзможно да идентифицира и санкционира нарушителите поради недоброто сътрудничество между различните национални органи. Това наскоро се промени с директивата на ЕС в областта на трансграничното правоприлагане.

За да станат европейските пътища по-сигурни, движещите се по тях превозни средства трябва също да станат по-безопасни. Понастоящем твърде много автомобили с технически неизправности са в движение.

Средно повече от пет човека загиват всеки ден в произшествия, свързани с техническa неизправност. По инициатива на Комисията ние актуализирахме правилата за въвеждане на по-строг режим на изпитването на превозните средства и за разширяване на обхвата на тези правила.

В миналото европейското законодателство позволяваше много млади водачи без практически опит да управляват най-мощния клас мотоциклети. За да се предотврати това, правилата в момента са по-строги, с "поетапен достъп" и силен акцент върху обучението и изпитването. Също така преди нямаше нито шофьорски книжки, нито минимални изисквания за управление на мотопеди. Това се промени: понастоящем мотопедите представляват нова категория МПС и кандидатите за книжка трябва да издържат теоретичен изпит.

Макар статистическите показатели все още да се различават значително в държавите от ЕС, през последните няколко години се наблюдава голям напредък при повишаването на осведомеността, налагането на по-добро спазване на правилата и подобряването на шофьорските навици на хората. Дотук добре, но все още има какво да се желае.
Битката продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай