Руснаците ни отреждат 7-мо място по приятелство

Журналисти от двата народа се интервюират помежду си във Варна

Руснаците ни отреждат 7-мо място по приятелство | StandartNews.com

Българите и руснаците са си "братушки" въпреки 135-годишната дистанция от Освобождението на България от османско владичество през 1878 г. Тогава гальовното обръщение е било масова мода в родината ни и остава в речника на двата народа.

То издържа и през последните две десетилетия на вътрешни промени и трансформации в България и Русия, когато и в официалните отношения понякога възникваше напрежение, особено заради спорове за енергийните проекти. Убеденост в непреходността на българо-руското приятелство изказаха българските и руските журналисти, които участваха в журналистическа конференция на тема: "135-та годишнина от Освобождението на България от турско иго", проведена в Международния дом на журналистите край Варна. Още две ключови събития от славното славянско минало отбелязват през годината българският и руският народ. Навършват се 1100 години от Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий, дали писменост на българи и на руси. А също и 638 г. от назначаването на българския духовник Киприян от Търновската книжовна школа за митрополит на Киев и Литва. Тези знакови годишнини са върхове в българо-руските отношения. Трите годишни са здрав фундамент на приятелството между България и Русия.

Над 1000 години руснаци и българи не позволяват политическата конюнктура и маневрите на управниците им да заличат общото им минало и братските им взаимоотношения. Двата народа пазят спомена за миналото и надграждат над него отношенията си в новото време и за в бъдеще. Този извод, подкрепян с различни убедителни факти, преобладаваше в почти всички изказвания на журналистическата конференция. В това интересно медийно събитие, на което се обсъждаха актуални проблеми на средствата за информация в Русия и България и необходимостта от сътрудничество между тях, участваха над 30 журналисти от двете страни.

Липсата на диалог между политиците не се отрази разрушително на взаимоотношенията между обикновените хора, защото те се основават на взаимно разбирателство и уважение. Това подчертаха и гостите на конференцията, директорът на Руския културноинформационен център в България Виктор Баженов и съпредседателят на Българо-руския обществен форум Александър Соколов.

"През последните години до България и до Русия достига малко информация за живота на обикновените хора в двете страни. Ние, българските журналисти, се чувстваме отговорни за това. Затова нашата цел е да развиваме по-активно отношенията между двете държави.", заяви Снежана Тодорова, и.д. председател на Съюза на българските журналисти (СБЖ) на откриването на форума. Тя обаче отбеляза радостния факт, че тръгва процес на възстановяване на традиционно близките връзки между двата народа, обществените им организации и обикновените хора."Смисълът на срещата ни е да съхраним паметта - да помним миналото и на тази основа да градим бъдещето на нашите два народа", подчерта Снежана Тодорова. Соколов е на мнение, че развитието на този процес може да се ускори, ако в него участват много повече организации и хора. Съпредседателят на Българо-руския обществен форум разказа за публикувано във в. "Комсомольская правда" изследване, което нарежда българите на седмо място в рейтинга на народите, които руснаците определят като приятели. А според Виктор Баженов, ръководител на представителството на "Россотрудничество" в България и директор на РКИЦ, напълно естествено е да се поддържат приятелски връзки между всички народи, които са съхранили славянската писменост.

Представителят на в. "Стандарт" Любомир Михайлов запозна колегите с инициативата на вестника, който отбеляза 135-та годишнина от Руско-турската освободителна война с поредица интересни публикации за битките и героите в тях и за паметниците, които пазят за бъдещите поколения неизбледняващ спомена за този съдбоносен момент от българската история, когато България не само се освобождава от 500-годишно чуждо владичество, но и се създава отново българската държава. Силно впечатление на колегите от Русия направи издадената от "Стандарт" на два езика книга "Символи на свободата" ("Символы свободы"). Няма страна с толкова много руски паметници. В България има над 400 руски паметници. Много улици, градове и села са назовани в чест на руски общественици и пълководци, загинали в Руско-турската война (1877-1878), когато България отново придобива своята свобода след петвековно османско владичество.

В конференцията участваха още преподавателят от Варненския свободен университет доц. Георги Калагларски и Пламен Николов, председател на фондация "Руско делово слово". А също и журналистите Станка Кърджилова от сп. "Парламенти", Екатерина Павлова от изданието "Дипломатически обзор", Йордан Георгиев, член на Управителния съвет на СБЖ, Росинка Проданова от Радио Благоевград, Мехмед Юмер, зам. главен редактор на вестник "Заман", Калина Грънчарова, главен редактор на "Тутракански глас", Елица Виденова от Радио Варна, пловдивският журналист Денчо Владимиров, блогърът Мариан Карагьозов и др. Интересна като обмяна на опит бе дискусията за проблемите на медиите в двете страни и сътрудничеството между тях. Наталия Стребнева от Радио Русия говори за отразяването на отношенията между етносите в многонационалната Руска федерация. За дейността на АРС-ПРЕСС и ролята на регионалните медии информира Алексей Нечаев, генерален директор на издателска къща "Каспий" от Архангелск. Александър Сисоев, кореспондент на в. "Златен кръг" в Ярославл, разказа как руските медии осведомяват за Руско-турската освободителна война. Журналистите не само се изказваха, но и даваха и вземаха интервюта за медиите си.

Хубаво е, че през последните години започват все по-често да се организират такива срещи, като тази на СБЖ във Варна, каза Ирина Циплакова от радио "Гласът на Русия" в интервю за "Стандарт". Според нея краткият път към разбирателството е, когато човек гледа друг човек в очите и може да му стисне ръката. Тогава проблемите изчезват. "Трябва да се развива хуманитарното общуване, което е феномен в историята на българо-руските отношения. Правителствата си живеят своя живот, а обикновените хора - своя. В човешките ни отношения не е имало и няма напрежение и неприязън", смята журналистката. На форума тя бе удостоена с три награди за отразяване на българската тематика в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай