Русия губи жестоко играта на пари

Русия губи жестоко играта на пари | StandartNews.com

София. Финансовите пазари преживяха доста тежка седмица, след като лошите новини за глобалната икономика взеха превес. Без съмнение най-влиятелният фактор за поведението на борсовите играчи е случващото се в Украйна. След почти паническите разпродажби от 3 март последва известно затишие, но в последните дни инвеститорите отново станаха доста агресивни в продажбите си и търсеха сигурно убежище за парите си. Най-тежки са последствията за Русия. Недалновидното поведение на Москва в Крим продължава да води до тежко изтичане на капитали от Русия. Руските акции са подложени на такива сериозни разпродажби, че се оказаха най-евтини сред всички 21 развиващи се държави в базата данни на агенция Bloomberg. В момента акциите на руските компании се търгуват на цени 4,3 пъти над корпоративните им печалби за следващите 12 месеца. За сравнение компаниите от глобалния индекс за акции от нововъзникващите пазари MSCI Emerging Markets се търгуват срещу 9,9 пъти годишните си печалби или повече от два пъти по-скъпо. Това стана възможно, след като основните руски борсови индекси изгубиха вече почти 30% от стойността си от началото на годината, достигайки до най-ниските си нива за последните близо 5 години. Русия е под натиск и на дълговите пазари. Държавните облигации на страната се разпродават както от местни, така и от чужди играчи, при което доходността им скача почти непрекъснато, като в момента тя достига 9,5% по книжата с 10-годишен матуритет, т.е. правителството ще бъде принудено да плаща все по-висока лихва, за да получава пари назаем от участниците на пазарите. Разбира се, това масово бягство от руски активи от началото на годината, което се оценява на 45 млрд. долара от инвестиционната банка Goldman Sachs, завлича рублата към нови и нови рекордно ниски стойности. Русия няма подкрепа и от традиционния за такива геополитически напрежения ръст в цената на петрола, дори напротив. Цените и на двата основни сорта от черното злато потеглиха рязко надолу, особено след като САЩ реализираха тестова продажба на 5 млн. барела от своите стратегически резерви, нещо, което не се е случвало от 1990 година насам. Противно на някои спекулации, че това е опит за натиск върху Русия, от американската администрация обявиха, че тестът се подготвя от месеци във връзка с бума на добива в страната. Изненадваща новина свали цената на петрола с 4% за седмицата.

Така все по-вероятно изглежда Русия да изгуби геополитическата игра не заради заплахите за санкции от Европа и САЩ, а заради единодушната оценка на пазарите за конфликта. Поведението на Русия, което напомня на времето на Студената война, не може да остане без последствия в днешния свят, когато страната е възприела голяма част от капиталистическите практики, особено в сферата на финансите.

Извън ситуацията в Украйна седмицата ще се запомни с поредните свидетелства, че китайската икономика се забавя много сериозно. От това продължават да страдат цените на някои борсови стоки, предимно индустриални метали като медта.

Златото продължава възхода си и достигна цена от 1382 долара за тройунция, което е вече почти 15% ръст от началото на година.

Несигурната геополитическа обстановка по традиция засили позициите на швейцарския франк и йената, докато еврото продължава да показва изненадваща за масовия валутен трейдър сила спрямо долара. Единната валута обаче достигна доста ключово ниво при 1,3960 долара, което, ако не бъде пробито скоро, ще означава силни следващи няколко месеца за долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай