Вторник,

Революцията в Египет удря Турция по джоба

От: Failed to load user -
4042
Революцията в Египет удря Турция по джоба
A
A
A

Турция загуби своя най-важен стратегически съюзник в Арабския свят след падането на "Мюсюлманското братство" от власт. Загубата не е ограничена просто в политически и идеологически план, а обхваща и засяга множество аспекти в Близкоизточната стратегия на Анкара. Несъмнено последиците от нея ще продължат в бъдеще чрез отрицателното въздействие върху изображението на страната като носител на политическия ислям и нейното регионално присъствие, особено след като новите политически и структурни компоненти в Кайро приемат Турция като регионален конкурент, а не стратегически партньор, какъвто беше в лицето на "Мюсюлманските братя".


Новите структури на египетските компоненти са съответно: военните, държавният апарат, поддръжниците на бившия свален режим, салафитите, революционните сили и опозицията. Всеки от тях, от своя страна, поддържа позициите си. Но никой не иска и не може да играе ролята на "Мюсюлманските братя" като стратегически партньор на Турция. Що се отнася до военните, Египетската военна доктрина не е основана на религиозни съображения, а на патриотични. На второ място, в нея е арабският национализъм и тук е мястото да кажем, че въпреки че въоръжените сили са партньор на Турция в широка морска международна мрежа, не притежават "обща идентичност" с тях. Историческото минало на Египет показва съперничеството между Кайро и Анкара в рамките на тогавашната Османска империя, което се усещаше дори по време на режима на диктатора Хосни Мубарак, който отклоняваше всякаква форма на сътрудничество, даже буквално замрази проекта "Арабски съседи" (Иран и Турция) година преди да падне от власт. На свой ред салафитите виждат, че турският модел не съдържа достатъчно "ислямска идентичност", а напротив - по-светски е отколкото трябва, тоест за тях е невалиден. Другият компонент в тази египетска структура - революционните сили и опозицията, не крият симпатията си към масовите протести на площад "Таксим" и дават ясен знак за подкрепа на революционната народна легитимност срещу т.нар. конституционната легитимност, която осигурява подкрепа на "Мюсюлманските братя" в Египет и партията на Ердоган "Справедливост и развитие".


Падането на Мурси директно сложи края на т.нар. турски модел в региона, който е бил вдъхновение на управляващите елити в страните от "Арабската пролет". Тук трябва да се спомене фактът, че "Мюсюлманските братя" в Египет са използвали модела на турците за построяване на мостове със Запада и САЩ. Действителността показва, че има голямо увеличение на турските геополитически загуби на фона на обтегнатите отношения с Ирак и враждебността й със сирийския режим. Анкара няма нито възможност, нито капацитет за каквито и да е действия в посока на каквато и да е промяна на политическите процеси в Египет. Причината - че няма отношение с никой от гореспоменатите четири компонента в страната.
Реалистичната оценка показва, че ситуацията е много по-тежка за Анкара, отколкото за Кайро, тъй като търговският баланс между двете страни е $4.2 млрд., от които $3.9 млрд. е турският износ за Египет на фона на ниската конкурентоспособност на техните стоки в сравнение със западните или по-евтините китайски и азиатски. Турция все още разчита на египетските пристанища в износа на стоките си по море до държавите от Персийския залив и Африка, особено след затварянето на сирийската територия за турски камиони по суша.


Анкара продължава задкулисно да подкрепя "Мюсюлманските братя" в Египет, което се доказва с присъствието на техни представители на срещата на международната организация на "Мюсюлманското братство", която беше проведена преди седмица с цел планиране на координация за противодействие от всички колони на братството по света срещу Египетската революция.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички