Реформаторите забуксуваха

Иван Бедров, Дойче веле

Реформаторите забуксуваха | StandartNews.com

Иван Бедров, Дойче веле

Курсът на Реформаторския Блок (РБ) вече изглежда малко по-ясен и предвидим, но все още препятствията пред него са толкова много, че и попътният вятър не може да го изтласка напред. Засега буквалният отговор на въпроса "Накъде върви Реформаторският блок?" изглежда най-лесен - тръгнаха първо към Шумен, а след това и към други градове из страната, за да представят плана си "Шест стъпки за излизане от кризата". Стъпките са: оставка на правителството, бързи промени в Изборния кодекс, провеждане на избори, постигане на съгласие в следващия парламент за спешни мерки в икономиката и правосъдието, реформаторско правителство с 18 месеца мандат и после Велико народно събрание за нова конституция. Въпреки че са единствените, които имат конкретни предложения за излизане от политическата криза, Реформаторите все още не успяват да привлекат по-сериозен интерес към себе си.

Според социалния антрополог Васил Гарнизов РБ се стреми към "единно лидерство, ясно представителство и ясна система за вземане на решения". Всъщност официално решение за лидерството все още няма, но реалността е пред очите на всички - председателят на ДСБ Радан Кънев е основен говорител по вътрешнополитическите теми, а лидерът на ДБГ Меглена Кунева - по външнополитическите.

Според политолога Евгений Дайнов на Блока все още му липсва лидерство, по повод на което той казва: "Да действаш дори погрешно е по-добре отколкото да бездействаш, докато пресмяташ ходове". Дори и в ситуация, когато вятърът духа в тяхна посока, идват избори, левицата е в шок заради действията на Първанов - те отново не успяват да тръгнат на плаване, констатира Дайнов. Прогнозата му е, че ако Блокът продължава да не реагира с позиции на възникващи ситуации, "това му обещава да повтори параболата на ДБГ на Кунева и да не се класира с депутати".

РБ вече декларира, че за постигане на първата точка от плана си - оставката, ще партнира с всички, които споделят тази цел. Това стресна някои техни привърженици, които го разчетоха като подаване на ръка към ГЕРБ.
Според Гарнизов обаче позиционирането спрямо ГЕРБ не е най-важният въпрос. Приоритет сега било да си изградят ясна идентичност и да отговорят на въпросите: "Кои сме ние, за какво се борим, защо сме против сегашното управление, какво не му е наред на днешното институционално устройство, каква е алтернативата, какъв общ ред искаме да изградим... и чак накрая идва въпросът с кого ще го изграждаме".

Източници от средите на РБ твърдят, че Кунева ще води листата за изборите за Европейски парламент. Макар и да не бе обявено официално, именно водаческото място е сред причините за раздялата с Надежда Нейнски, която не одобрила фаворизирането на Кунева. "Темата за Кунева като водач на евролистата създава вътрешно напрежение", коментира Гарнизов. Той не изключва опасността при този вариант довчерашните избиратели на ДСБ да потърсят алтернативна листа. Още по-тревожен е коментарът на Дайнов, който очаква при издигане на Кунева за водач всички опоненти да я споменават като "бивш министър на Станишев", което според него може да изненада РБ с изборен погром. "Безсмисленото упорство, с което Кунева и Нейнски се вкопчиха в ръководните постове на партийките си - и привнесоха в младия РБ пагубните нрави на старото СДС/НДСВ - е част от причината РБ да изглежда вече изморен и беззъб, вместо тепърва да изгрява", казва Дайнов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай