Реформаторите са като две различни партии

Реформаторите са като две различни партии | StandartNews.com

Бойко няма да се откаже трети път от властта

Андрей Райчев, социолог (пред БНТ)

- Това временно примирие като атмосфера от Народното събрание дали ще доведе до нещо добро? Ще имаме ли правителство?
- То вече доведе до добро. Проведоха се за 25 години първите човешки, поне по стилистика, преговори, където не се събираха да си казват "ти си идиот", а някак си се опитваха да намерят допирни точки. И трябва да сме много доволни от това. Ще имаме правителство. Не може Борисов да излезе и за трети път да каже "Ето, нищо не стана - отивам си". Цялото му поведение е посветено на това да не загуби излъчването на сила. Той правилно преценява, че ако престане да излъчва сила - "аз съм най-силният, аз съм най-големият пич", ако загуби това - е загубил всичко. И по тази причина му е изключително важно да излезе от тази ситуация като силен, не като слаб. Всичките му действия имат тактически смисъл. Не толкова стратегически. Защото стратегическото решение е взето. ГЕРБ трябва да управляват, те трябва да си сложат каиша и да влачат напред. Няма къде да ходят.
- Сега виждаме нов модел на подкрепа, тя е многопластова, дава се и се търси на различни нива, както виждаме и от партии, които няма да участват в едно евентуално управление. Ще стане ли достатъчно ясно за публиката това различие?
- Помните ли Индиана Джоунс? Имаше една сцена, той се бие с някакви мечове там, но понеже нямаше време, накрая просто извади пистолета, застреля го и продължи. И пак си извади меча. Борисов е в много близко положение. Той губи време с всички тия нива на подкрепа, за да си формира гнездото, но той във всеки момент има резервна гума, на която може да стъпи, да извади пистолета и да продължи.
- Каква е тя обаче?
- Разбира се, че ДПС. Защото ДПС извади една много мъдра и много изгодна, впрочем и за България добра позиция - ще подкрепим, каквото решите, не искаме министри, не искаме участие, ние трябва да почиваме от властта.
ДПС никога не е правило така. То винаги е играло на балансьор, сега играе на почивка. Сядат на резервната скамейка и гледат. В този смисъл Борисов има сигурен успех. Каквото и да се случи, той в един момент натиска това копче и казва "който иска, гласува", получава техните гласове и е готов. В същото време обаче нещо ме съмнява в този парламент. Да ви кажа партиите в него са вече 9. Реформаторският блок действа като 2 партии. Те отделно взимат решения, те са като малка коалиция в рамките на малка парламентарна група, имат отделни интереси, отделни виждания за ситуацията.
- За да си представим разпределението на силите, КТБ ли ще е темата, по която ще видим кой как ще гласува и какви групи ще се оформят? И другото нещо, кой ще бъде моментът, в който ще се получи разминаване? По коя тема?
- Двете спешни теми са положението с тока и КТБ. Тук ще се формират мнозинства преди мнозинството, което излъчи правителството. Доколкото разбрах, позицията на БСП специално за казуса БНБ-КТБ е правете нещо - ще го подкрепим. Предполагам, че и ДПС. В този смисъл това мнозинство е формирано. Значи ГЕРБ -каквото каже, като ДПС е предложило някакъв закон в лицето на Цонев-Пеевски. Но чакат и ще кажат "Добре, съгласни сме с вашето решение". Още повече, че то май е ясно решението, като гледаме ситуацията. Но има един въпрос, който не е спешен, не е тактически, а стратегически въпрос и не мога да си представя това правителство как ще го реши. И това е следният въпрос - ние ще тръгнем на политика на заеми или ще тръгнем на политика на рестрикции на потреблението? Това са двата изхода на България. Или трябва да започнем леко да стягаме колана, или трябва да започнем да взимаме заем.

- Обаче няма накъде.

- Това са две различни съдби, това са две различни философии, това са две различни виждания за света. Ние ли ще плащаме дълговете си, или ще пуснем децата да ги плащат?
Искам обаче да го видя как ще стане мнозинството, което ще вдигне ръка и ще каже "Хайде да задлъжнеем". Между другото вижте, втора наша съседка гърми, казва се Сърбия. Вчера са взели паническо решение да съкратят пенсиите с 22% и заплатите с не знам си колко и при това положение парите ще им стигнат до април. Т.е. те отиват на тежки страшни заеми, защото в Сърбия при по-лоша икономика от българската поддържаха по-висок стандарт. Всички им ръкопляскаха "Брей сърбите какви са готини" - ето такива са готини, че сега ще взимат заем от МВФ. Ще тръгне ли България по този заемния път? С тази структура на парламента 8+1 вече не ми се вярва да тръгне по този път. От тук не му предвиждам дълъг живот на НС по дефиниция, защото когато някой каже "Дай да вземем заем", другите ще кажат "Не, не, не", ще се правят на белички и не виждам как ще прескочат този проблем, защото трябва да се излезе пред хората и да кажат, тогава мобилизирай се и се стягай. А хората няма да изслушат този текст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай