Пустите партийци станали сватбари

Пустите партийци  станали сватбари | StandartNews.com

Изборният репертоар пасва идеално на венчавките

"Пустите партийци станали сватбари". Този хит от тоталната есенна разпродажба на гласове оповести вътрешният министър Йордан Бакалов. Схемата е проста, но гениална. Партията плаща масрафа на венчавката, а събралите се родове се задължават да пуснат вярната бюлетина.

На практика и без това предизборните кампании доста приличат на сватби, в които обаче булката никога не се оказва честна. Иначе е същото - пищят зурни, бият тъпани, оркестри и балети гастролират из страната. Политици на тълпи се надпреварват кой по-шумна веселба ще спретне и повече сеирджии ще привлече. Масите по мегданите натежават от скари, лее се светло пиво на корем, вият се тежки хора. Кандидат-депутатите със сълзи на очи се кълнат да са верни до гроб и да не кръшкат, да не крадат и да не пропиват парите от семейния (държавния бюджет), да уважават старите хора и се наплодят много деца, а също така изобилна реколта и безбройни глави добитък.

Без съмнение новата технология с устройването на цели сватби е крачка в бъдещето от страна на купувачите на повратни гласове. Досега в прехода работеха пошли схеми, прицелени към най-битовите и физиологични потребности на индивида - капачки за буркани, дърва за огрев, захар, олио и брашно, дясна обувка преди и лява след вота прозаични рушвети от 30-50 лв. и т.н.

В последните години обаче мераклиите за власт започнаха да се грижат и за културния статус на населението - появиха се едно-двудневни екскурзии с автобуси до манастири и възрожденски градчета, посещения на фолк концерти и дори турове до Гърция и Турция. Обърна се внимание и на семейните събития - по места вече се плащат кръщенки и сюнети.

В същото време налице са далеч по-коварни и зловещи принудителни мерки за осигуряване на гласовете на работниците - като заплахи с уволнения или достъп до храна, както се получи на евроизборите през май с миньорите във Бобов дол.

Именно затова новият сватбарски почин за купуване на гласове следва да бъде приветстван. При ширещата се бедност в страната наистина събирането на пари за женитба си остава сериозен проблем за хиляди млади хора, особено при ромите, където за церемонията с Менделсон се спестява дълги години. Знаменитият режисьор Емир Кустурица по друг повод казва: "За циганите няма такова нещо сравнително добър или сравнително лош край на филма. За тях щастлив край е само когато на финала всички са женени.

Алъш-веришът на гласове за съжаление бързо се утвърди в родната политическа традиция. Според проф. Михаил Константинов предизборните щабове са заделили парици за около 150-200 хиляди гласа. Предвид хилавото състояние на МВР и на спецслужбите, а и на нетърпението на сиромасите да пипнат някоя банкнота, малцина се надяват с обичайните средства на закона престъпленията да бъдат пресечени. От години най-смелият съвет на мъдреците остава: "Вземайте пари от всички, но гласувайте за когото си искате".

По-скоро можем да се надяваме, че прогресът ще разцъфти, когато партийците започнат да финансират курсове по английски и солфеж, колективни посещения на опери, филхармонии, изложби, театри и други измерения на високата култура. Е, тогава всеки вот ще е като фестивал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай