Приключенията на летящото тефтерче

Приключенията на летящото тефтерче | StandartNews.com

Шедьовърът на Златанов едва ли ще види бял свят повече

"Целият свят е тефтерче и всички ние сме думи в него". Това би възкликнал Уилям Шекспир, ако беше жив и следеше българските медии тези дни. Неговият колега от Перник - бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, сега може с право да тръгне да съди държавата за изчезването на скъпоценните му записки. Тоест не само да отърве кауша на горната съдебна инстанция, но и от обвиняем да се превърне в обвинител на несретните институции. Златанов е уникален случай на безсъвестен чиновник, който съвсем наивно по детски е записвал указанията на различните големи началници, по които да громи и компрометира неудобни на властта люде, а други да прикрива.

По оскъдните откъси, показани от прокуратурата, може да се заключи, че освен безценен материал за нравите и бита на властовия Олимп, тефтерчето представлява и литературен шедьовър. "Ръкописите не горят", беше казал Булгаков, само дето понякога ги крадат, докато вещото лице си поправя спукана гума. За хилядите закопнели читатели на "Житие грешного Филипа" остава надеждата, че един ден крадците анонимно ще пуснат творбата на търг в някоя аукционна къща от рода на "Сотбис" и "Кристис". Със сигурност богати меценати и благодарната литературна публика ще благославят и в сънищата си онзи, който върне изчезналото съкровище
Сами по себе си перипетиите на тефтерчето също

са бисер от жанра "черна комедия"

Обезсмъртените в него далавери и интриги на властта бяха разследвани освен от прокуратурата, и от специално създадена парламентарна комисия начело с депутата от БСП Кирил Добрев. Сега се оказва, че народните представители са имали достъп само до един тефтер, а от тях са били укрити вторият бележник и една тетрадка, в които Златанов старателно е записвал безчинствата си и по чие нареждане ги върши.

През април бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси бе осъден на 3 години и половина затвор, без изобщо да е направена графологична експертиза на оригиналите на опасните бумаги, тоест по впечатления от копията. Затова през септември Софийският апелативен съд изиска въпросните тефтери и възложи на вещото лице Стефан Бенчев да ги изследва. Въпросният експерт, оказал се с кариера на щатен служител на Шесто управление на ДС, недооценил епохалното им значение за родината и света, ги разнасял като кутия шоколадови бонбони из цяла София поради липса на помещение, където да се работи. Нейде из "Овча купел" спукал гума и докато я поправял (или докато се облекчавал в храстите), неизвестен злосторник отмъкнал бележниците. Похватът със "спуканата гума" е характерен за шосейните джебчии и в такъв случай и самите крадци би трябвало да са шокирани от съдържанието на чантата. По-вероятно е обаче да става дума за мащабна конспирация с цел

да прикрие следите на някои от могъщите герои

на записките. На фантазията на драгия читател следва да оставим представата за това как прокуратурата и следствието съхраняват веществените доказателства и по какви критерии подбират вещите си лица. Ако въпросните доказателства бяха например диаманти, пачки с долари, капсули с радиоактивно вещество или автомати "Калашников", вероятно щяха да се стопят във въздуха още в досъдебната фаза на производството, а съдът да решава въз основа единствено на ярките спомени на обвинителите.

Вчера главният прокурор се възмути от вълната тежки подозрения срещу жреците на Темида за изчезналия шедьовър. "Ако тефтерът е най-важният проблем, да им имам държавата!", възкликна главният прокурор. "Г-н главен прокурор, всъщност цялата ни държава е вътре в тефтерчето", пошегуваха се мрачно в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай