"Подстригване" на вложенията и тройка ревизори мъчат Кипър

Кипър се връща към магарето

"Подстригване" на вложенията и тройка ревизори мъчат Кипър | StandartNews.com

"Братья, мы с вами! Всегда!". Надписът на билборд на магистралата от Ларнака към столицата Никозия отначало втрещява. Изглежда безсмислен - все едно да видиш кацнал марсианец. Трябва ти помощ, за да осъзнаеш, че зад този надпис стоят руските интереси в Кипър. Там братушките имат вложения за цели $78 млрд.! По-нататък по магистралата следва друг драматичен призив върху билборд с руското знаме - "Не предайте нас, братья!". Поданиците на Путин са на особена почит в Кипър - без техните пари местните хора и държавата не биха живели в охолство цели 3 десетилетия. Двата билборда не са част от кампания - единият е сложен от местна компания за имоти "Виланос", вторият продължава темата, но е платен от чужда банка, която дори не иска да й се знае името. Билбордовете са единствената спирка за очите в кипърското изгоряло поле, където в средата на юли няма нищо зелено освен няколко обилно напоявани площи с цветя и маслинови дървета.

Доскоро данъчен рай, Кипър сега се бори да оцелее. След като цели 30 години държавата живееше в безгрижно изобилие, сега най-популярните думи на острова са "подстригване" и "тройка". Първото означава, че всички, които имат влогове над 100 000 евро, ще се простят с част от парите си, като платят еднократен данък. За най-богатите той стига до 60% от авоарите. "Тройката" е мисия на Европейската банка, Световната банка и Европейската комисия, която прави одит на финансовата система на Кипър. След проверката трябва да се реши дали да бъде отпуснат следващия транш от общо 10 млрд. евро, които държавата поиска, за да възстанови финансовия си баланс. Странно е да видиш руската или българската дума "тройка" изписана на гръцки или латиница в пресата, но я чуваш толкова често от местните адвокати, че свикваш - това е част от кипърския живот.

При 860 000 души население, има поне 340 000 компании

в Кипър. Голямата част от тях са офшорни и принадлежат на хора от цял свят - най-вече руснаци. Сред тях има и българи, както и други европейци. напливът започва през 80-те години, когато Кипър намира спасение от глада и мизерията чрез данъчни облекчения за бизнеса. Ставката на корпоративния данък е едва 4,25%.

"В Кипър никога няма да ви откажат парче хляб или храна на вересия, защото знаят какво е глад", казва един от местните продавачи на сладолед на централната улица в Никозия - "Ледра". Сега бедните времена си личат само в символиката на Кипър - отруденото магаре и традиционното местно ястие "халуми" - козе сирене, което се сервира в десетки варианти - от добавка към резен диня или пъпеш, до пълнеж в местната хлебна пита.
След 1980 г. Кипър живее в благоденствие - лихвите за кредити от банките са едва около 3 на сто,

буквално молят хората да взимат заеми

Ако се дърпаш, направо ти казват: "А бе кой ти говори за връщане..." Никозия се слави като шестата най-богата в света на глава от населението. В банковата система се въртят милиарди, като влоговете са над 44 млрд. евро.

В основата на рая стоят офшорните компании. До 2004 г., когато Кипър става част от Европейския съюз, тук е прекрасно място и за пране на пари. Банкнотите пристигат в куфарчета в банките, никой не пита какъв е произходът им. Реалните собственици са добре скрити зад имената на упълномощените адвокати.

През 2004 г. нещата уж се променят. Местните власти дават на фирмите, регистрирани до 2002 г., гратис от 2 години - до края на 2006 г., да ползват ниската ставка. След това тя става 10 на сто корпоративен данък. Дори след това обаче офшорни партньорства продължават да не се облагат с данък върху печалбата. Няма данък за съдружничество върху дивидентите, изплащани от офшорни компании, което не важи за данъчни кредити и кредити изобщо. Авторските възнаграждения, платени от една офшорна компания на друго лице или фирма извън Кипър, не се облагат с данък при източника.

Дори и след като през март тази година ставката става 12,5 на сто, българи продължават да регистрират офшорни компании, твърдят източници на "Стандарт". ДДС-то също скача до 16 на сто.

"В Кипър системата за укриване на печалбата е далеч по-либерална, отколкото в останалите държави от ЕС

Тук можеш да покажеш всякакви договори за консултации в строителството, архитектурата, или просто изплатен хонорар за правни услуги. И всичко това ти се приспада от печалбата като присъщи разходи", разказаха наши адвокати, чийто бизнес е да регистрират офшорни компании в Кипър.
Затова Кипър живее като в приказка. Дори градските автобусни линии се появяват едва преди няколко години - просто защото преди това всеки от местните притежава по няколко автомобила.

На 18 март, понеделник, 2013 година, всичко това рухва. Една от големите банки - "Лаики" - фалира, "Банк ъф Сайпръс" едва оцелява. Банките в страната затварят за 2 седмици до 28 март. Кипър иска 10 млрд. евро от ЕС.

Срещу подкрепата си обаче европейските институции ще поискат драконовски мерки - те вече вкараха в Кипър механизъм, който ще даде възможност да се следи изкъсо дали се изпълняват препоръките в борбата срещу изпирането на пари. Основната заплаха за европейците са руснаците, които чрез Кипър могат да участват в усвояването на европейски фондове. Кипърците все още вярват, че ще спасят останките на бившия рай и предлагат пълна данъчна амнистия за всички, които оставят парите си на влогове в банките им.

Четете във вторник: Кой е адвокатът, комуто се кланят местните политици, кой успя да изтегли парите си, преди банките да хлопнат кепенци

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай