Неделя,

Първанов подкара голяма президентска сватба

От: Администратор -
3709
Първанов подкара голяма  президентска сватба
A
A
A

В Тълковния речник за "сгледа" е дадено следното обяснение: "Оглеждане на мома, преди да бъде поискана за съпруга, от годежари или от момъка". Крайно време е значението на думата да се изпълни с нов смисъл - "Оглеждане на кандидати за власт и коалиции от партийни и други мераклии". През последните няколко дни минаха две - дясна и лява сгледа. С десния годежар аджамия Радан Кънев стана сакатлък - той обърка ритуала, като поиска Росен Плевнелиев за обща невеста на евроатлантическите сили в случай, че ГЕРБ го изостави. Неприличното предложение на лидера на ДСБ докачи на чест държавният глава, който го нарече "лоша и недостойна интрига". Макар да е надпартиен, той се води в законни съпружески отношения с партията на Борисов. Премиерът дължи в напрежение "Дондуков" 2, упорито отказвайки да признае пред обществеността дали ще удължи брака си с Плевнелиев за втори и последен мандат, или ще даде развод и ще си търси нова девица. Затова и публичната задявка на Радан е сравнима с това да поискаш ръката на омъжена жена, докато законният й съпруг печели титли с "Бистришките тигри" в провинцията.

Докато десните се чудят на кого ще пристане Плевнелиев, червените сватовници засега се справят по-чевръсто със задължението си да сгодят "младите", да

сдобрят и сродят двата скарани клана

на бившата БКП. Току-що скъсали брачния договор с ГЕРБ и изнесли вещите си от служебните кабинети, дейците на АБВ начело с фамозния майстор на коалициите Първанов веднага започнаха нови политически флиртове. С най-голямо вълнение се чака романсът им с "Позитано" 20. На Националната конференция на АБВ, която по същество стана сгледа, знаково по сватбарски нагизден шефът на БСП-София Калоян Паргов. Той единствен от гостите не поздрави делегатите на АБВ. Очевидно червеното ръководство е наясно, че ако Паргов се обясни в любов на азбукарите, ще бъде разкъсан на следващия пленум от лявото крило в БСП. Очертаващата се вътрешна опозиция на Корнелия Нинова отсега поставя условието бъдещата булка да развее белия чаршаф след първата брачна нощ. Едва ли е изненада, че на сбирката на АБВ се появиха ключови коалиционни партньори на БСП - партия "Български социалдемократи" и Земеделския съюз "Ал. Стамболийски". Двете партии, първата от която е член на Социнтерна, играха заедно с Първанов на местните избори. В ролята на бъдещ кум с очаквана вещина влезе ДПС. "Убедени сме, че вие в АБВ и политиците в БСП съзнавате своята отговорност пред хората в страната и знаете пътя за изграждане на силна левица. Ние от ДПС ви го пожелаваме за доброто на страната", даде насоки зам.-председателят на движението Йордан Цонев, предвкусвайки благата ракия.

Засега сватовете уговарят дискретно годежа между Първанов и Нинова, по кьошетата текат мъчни преговори колко да е зестрата и къде да живеят младоженците. Междувременно

АБВ не си губи времето да тича само подир една фуста

и на форума в Зала 3 на НДК се изви хоровод от лидери на малки парламентарни партии. От Патриотичния фронт присъстваха ВМРО и Слави Бинев, докато липсващата съставка НФСБ открай време е враждебна към Георги Първанов. Речи от трибуната дръпнаха и лидерите на БДЦ. Общо взето, всички призоваха бившия президент да обедини партиите от центъра и левицата в единен опозиционен център, който да стане алтернатива на ГЕРБ.

Може би изобщо не е случайно, че същия ден Бойко Борисов допусна възможността и ПФ рязко да напусне кабинета заради търканията около Изборния кодекс. В такъв случай изобщо не е изключено в парламента скоро да се образува мощна опозиционна коалиция, която да пристъпи към преговори за излъчване на общ кандидат-президент и координиран натиск върху правителството. Годежарите поздравиха топло и обсипаха с хвалебствия социалния министър Ивайло Калфин в оставка, който се счита за най-подходящия претендент за "Дондуков" 2. Калфин се изчерви до ушите от щедрите комплименти, но се дърпа като всяка мома с положение. Изказа се твърде предпазливо, явно съзнавайки, че в тая голяма българска сватба булките са повече от една.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички