Първанов подкара голяма президентска сватба

Първанов подкара голяма  президентска сватба | StandartNews.com

В Тълковния речник за "сгледа" е дадено следното обяснение: "Оглеждане на мома, преди да бъде поискана за съпруга, от годежари или от момъка". Крайно време е значението на думата да се изпълни с нов смисъл - "Оглеждане на кандидати за власт и коалиции от партийни и други мераклии". През последните няколко дни минаха две - дясна и лява сгледа. С десния годежар аджамия Радан Кънев стана сакатлък - той обърка ритуала, като поиска Росен Плевнелиев за обща невеста на евроатлантическите сили в случай, че ГЕРБ го изостави. Неприличното предложение на лидера на ДСБ докачи на чест държавният глава, който го нарече "лоша и недостойна интрига". Макар да е надпартиен, той се води в законни съпружески отношения с партията на Борисов. Премиерът дължи в напрежение "Дондуков" 2, упорито отказвайки да признае пред обществеността дали ще удължи брака си с Плевнелиев за втори и последен мандат, или ще даде развод и ще си търси нова девица. Затова и публичната задявка на Радан е сравнима с това да поискаш ръката на омъжена жена, докато законният й съпруг печели титли с "Бистришките тигри" в провинцията.

Докато десните се чудят на кого ще пристане Плевнелиев, червените сватовници засега се справят по-чевръсто със задължението си да сгодят "младите", да

сдобрят и сродят двата скарани клана

на бившата БКП. Току-що скъсали брачния договор с ГЕРБ и изнесли вещите си от служебните кабинети, дейците на АБВ начело с фамозния майстор на коалициите Първанов веднага започнаха нови политически флиртове. С най-голямо вълнение се чака романсът им с "Позитано" 20. На Националната конференция на АБВ, която по същество стана сгледа, знаково по сватбарски нагизден шефът на БСП-София Калоян Паргов. Той единствен от гостите не поздрави делегатите на АБВ. Очевидно червеното ръководство е наясно, че ако Паргов се обясни в любов на азбукарите, ще бъде разкъсан на следващия пленум от лявото крило в БСП. Очертаващата се вътрешна опозиция на Корнелия Нинова отсега поставя условието бъдещата булка да развее белия чаршаф след първата брачна нощ. Едва ли е изненада, че на сбирката на АБВ се появиха ключови коалиционни партньори на БСП - партия "Български социалдемократи" и Земеделския съюз "Ал. Стамболийски". Двете партии, първата от която е член на Социнтерна, играха заедно с Първанов на местните избори. В ролята на бъдещ кум с очаквана вещина влезе ДПС. "Убедени сме, че вие в АБВ и политиците в БСП съзнавате своята отговорност пред хората в страната и знаете пътя за изграждане на силна левица. Ние от ДПС ви го пожелаваме за доброто на страната", даде насоки зам.-председателят на движението Йордан Цонев, предвкусвайки благата ракия.

Засега сватовете уговарят дискретно годежа между Първанов и Нинова, по кьошетата текат мъчни преговори колко да е зестрата и къде да живеят младоженците. Междувременно

АБВ не си губи времето да тича само подир една фуста

и на форума в Зала 3 на НДК се изви хоровод от лидери на малки парламентарни партии. От Патриотичния фронт присъстваха ВМРО и Слави Бинев, докато липсващата съставка НФСБ открай време е враждебна към Георги Първанов. Речи от трибуната дръпнаха и лидерите на БДЦ. Общо взето, всички призоваха бившия президент да обедини партиите от центъра и левицата в единен опозиционен център, който да стане алтернатива на ГЕРБ.

Може би изобщо не е случайно, че същия ден Бойко Борисов допусна възможността и ПФ рязко да напусне кабинета заради търканията около Изборния кодекс. В такъв случай изобщо не е изключено в парламента скоро да се образува мощна опозиционна коалиция, която да пристъпи към преговори за излъчване на общ кандидат-президент и координиран натиск върху правителството. Годежарите поздравиха топло и обсипаха с хвалебствия социалния министър Ивайло Калфин в оставка, който се счита за най-подходящия претендент за "Дондуков" 2. Калфин се изчерви до ушите от щедрите комплименти, но се дърпа като всяка мома с положение. Изказа се твърде предпазливо, явно съзнавайки, че в тая голяма българска сватба булките са повече от една.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай