Парламент по скалата на Рихтер

Парламент по скалата на Рихтер | StandartNews.com

Само ГЕРБ и АБВ се разминаха с партийни скандали на старта на новия сезон

Котенцето на съдбата омота преждата на политическите скандали у нас в объркано кълбо и на играчите в парламента не им остава нищо друго, освен да започнат с разплитането на интригите. Новият сезон под купола на бялата сграда ще тръгне при изострен интерес към президента Росен Плевнелиев и диви разправии в почти всички опозиционни партии.

Първият тест е с изтичащия по референдума законов срок, в който Събранието трябва да вземе отношение. През октомври м.г. близо 72% от гласувалите подкрепиха въвеждането на електронния вот. Преди това плаващото мнозинство в парламента изхвърли от играта другите две оферти на Плевнелиев - за задължително гласуване и за мажоритарен избор.
Поради непрекъснатите противоречия между делата и думите на законотворците дори най-приближените до духа на баба Ванга на дръзват да коментират изхода от пленарните заседания. Показателно ще бъде поведението на ГЕРБ, които с малко помощ от реформатори, предишният път елегантно изпързаляха държавния глава.
Отношението на партията на Борисов ще бъде показателно и дали възнамеряват да кандидатират Плевнелиев отново за президент, или ще заложат на

някой по-солиден състезателен кон.

Ширещите се из кулоарите намеци, слухове и прогнози залагат именно на сценарий с нов кандидат, който управляващите ще се постараят до обявят достатъчно рано. Логично е в следващите месеци и останалите основни партии да обявят своите кандидатури, въпреки традиционната склонност на всички да действат в последния момент.
По някаква ирония в момента с изключение на ГЕРБ и донякъде АБВ, останалите политически сили се тресат от шумни скандали.

Най-щекотлив в момента е разривът в ДПС, където се очаква прогоненият Лютви Местан да се опита да отхапе част от структурите на движението. Шестимата депутати ще бъдат своевременно отлъчени и заклеймени. Поредната изневяра в ДПС ще бъде придружена от дежурните парламентарни трикове, но истинската битка ще протече далеч от очите на столичните медии - в Родопите, Лудогорието и Добруджа.

Не по-слабо заредена драма тече в Реформаторския блок. След излизането от властта на реторическо ниво Радан Кънев ще трябва до март да вземе окончателното решение - ще се озове ли ДСБ в ролята на опозиция и ще напусне ли дясната коалиция.

При първия вариант силно нарастват шансовете Кънев наистина да започне отрано кандидатпрезидентската си кампания, на фона на

вайкания и клетви в развеждащия се Блок.

Другият подкрепящ кабинета екип - Патриотичният фронт, също не се наслаждава на семейна хармония. След като се явиха почти самостоятелно на местните избори, партиите на Караканов и Симеонов започнаха да гласуват различно при важни решения като например при назначаването на новия правосъден министър.
В централата на най-голямата опозиционна партия БСП също другари танцуват край огъня и точат ножовете за предстоящия конгрес.

Следващите месеци ще покажат дали нарастващата, но безнадеждно скарана опозиция на Михаил Миков ще успее да се обедини и да застраши неговия комфорт. Или пък, както е ставало, действащият председател и соцапарата ще изиграят делегатите. Напрежението на "Позитано" непрекъснато нараства, което пречи на червените да се върнат в обичайното си суховато русло на дежурна опозиция на Борисов. Като цяло разногласията и отцепническите процеси в Народното събрание се засилват, което в скоро време може да доведе до прояви на немислими досега плаващи мнозинства и плаващи опозиции. Въпреки умелото лавиране на ГЕРБ между различните фракции не е изключено управляващите в суматохата при ключови парламентарни решения да се окажат бламирани. събитията от последните седмици показват, че политическата сцена е в центъра на мащабно земетресение, което може сериозно да размести пластовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай