Вторник,

Парламент по скалата на Рихтер

От: Администратор -
629
Парламент по скалата на Рихтер
A
A
A

Само ГЕРБ и АБВ се разминаха с партийни скандали на старта на новия сезон

Котенцето на съдбата омота преждата на политическите скандали у нас в объркано кълбо и на играчите в парламента не им остава нищо друго, освен да започнат с разплитането на интригите. Новият сезон под купола на бялата сграда ще тръгне при изострен интерес към президента Росен Плевнелиев и диви разправии в почти всички опозиционни партии.

Първият тест е с изтичащия по референдума законов срок, в който Събранието трябва да вземе отношение. През октомври м.г. близо 72% от гласувалите подкрепиха въвеждането на електронния вот. Преди това плаващото мнозинство в парламента изхвърли от играта другите две оферти на Плевнелиев - за задължително гласуване и за мажоритарен избор.
Поради непрекъснатите противоречия между делата и думите на законотворците дори най-приближените до духа на баба Ванга на дръзват да коментират изхода от пленарните заседания. Показателно ще бъде поведението на ГЕРБ, които с малко помощ от реформатори, предишният път елегантно изпързаляха държавния глава.
Отношението на партията на Борисов ще бъде показателно и дали възнамеряват да кандидатират Плевнелиев отново за президент, или ще заложат на

някой по-солиден състезателен кон.

Ширещите се из кулоарите намеци, слухове и прогнози залагат именно на сценарий с нов кандидат, който управляващите ще се постараят до обявят достатъчно рано. Логично е в следващите месеци и останалите основни партии да обявят своите кандидатури, въпреки традиционната склонност на всички да действат в последния момент.
По някаква ирония в момента с изключение на ГЕРБ и донякъде АБВ, останалите политически сили се тресат от шумни скандали.

Най-щекотлив в момента е разривът в ДПС, където се очаква прогоненият Лютви Местан да се опита да отхапе част от структурите на движението. Шестимата депутати ще бъдат своевременно отлъчени и заклеймени. Поредната изневяра в ДПС ще бъде придружена от дежурните парламентарни трикове, но истинската битка ще протече далеч от очите на столичните медии - в Родопите, Лудогорието и Добруджа.

Не по-слабо заредена драма тече в Реформаторския блок. След излизането от властта на реторическо ниво Радан Кънев ще трябва до март да вземе окончателното решение - ще се озове ли ДСБ в ролята на опозиция и ще напусне ли дясната коалиция.

При първия вариант силно нарастват шансовете Кънев наистина да започне отрано кандидатпрезидентската си кампания, на фона на

вайкания и клетви в развеждащия се Блок.

Другият подкрепящ кабинета екип - Патриотичният фронт, също не се наслаждава на семейна хармония. След като се явиха почти самостоятелно на местните избори, партиите на Караканов и Симеонов започнаха да гласуват различно при важни решения като например при назначаването на новия правосъден министър.
В централата на най-голямата опозиционна партия БСП също другари танцуват край огъня и точат ножовете за предстоящия конгрес.

Следващите месеци ще покажат дали нарастващата, но безнадеждно скарана опозиция на Михаил Миков ще успее да се обедини и да застраши неговия комфорт. Или пък, както е ставало, действащият председател и соцапарата ще изиграят делегатите. Напрежението на "Позитано" непрекъснато нараства, което пречи на червените да се върнат в обичайното си суховато русло на дежурна опозиция на Борисов. Като цяло разногласията и отцепническите процеси в Народното събрание се засилват, което в скоро време може да доведе до прояви на немислими досега плаващи мнозинства и плаващи опозиции. Въпреки умелото лавиране на ГЕРБ между различните фракции не е изключено управляващите в суматохата при ключови парламентарни решения да се окажат бламирани. събитията от последните седмици показват, че политическата сцена е в центъра на мащабно земетресение, което може сериозно да размести пластовете.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички