"Панамагейт" като досиетата на ДС

"Панамагейт" като досиетата на ДС | StandartNews.com

Пак се омаскаряват избрани хора, а други се премълчават

Борис Попиванов,
Институт "Иван Хаджийски"

Досиетата, които изтекоха от панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", разтърсиха целия свят, доколкото стана ясно, че видни действащи или от близките минало държавници са укривали данъци чрез офшорки.
Но в целия този медиен шум неволно се съзира и една доза лицемерие. Защото едва ли някой е изненадан, че съществуват подобни "златни" места за държане на пари. И Панама далеч не е единственият в света подобен данъчен рай.
В който политици, а и също всякакви богати хора - от почтени на пръв поглед бизнесмени до откровени мафиоти - влагат авоарите си. Но това е едната страна на въпроса.

Другата е, че подобни скандали са избухвали вече неведнъж, но проблемът е

как се поднася информацията за такива разкрития

И тук трябва да се осмисли каква е ролята на засегнатите държави, правителства и на медиите.
С други думи нека си спомним как беше сервиран "Панамагейт".

Излизат определени имена, които далеч не са единствените в скандалните списъци на ползвалите услугите на панамската адвокатска фирма. Но точно огласените са на фокуса на общественото мнение. И веднага са вкарани в оправдателен режим.
Така едни могат да се окажат виновни, а други невинни. Като в подобна манипулация активно се включват медиите, които започват да обясняват - тези са виновни, тези - не чак толкова, въпреки че името им е излязло в списъците.

Зад всичко това стои Международният консорциум на разследващите журналисти, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон.

Може би тук трябва да припомним, че отдавна се говори, че и глобалните медии също имат проблеми с финансирането. Така че всички тези разкрития, на които станахме свидетели сега, се поднасят твърде избирателно. И по никакъв начин не ни доближават до начина, по който се е извършвало всичко това и защо въобще е възможно. Излиза, че отделни политици са виновни, а световната финансова и политическа олигархия, която си затваря очите пред съществуването на офшорките, е света вода ненапита.

Много се съмнявам, че освен тази финансови досиета, няма и други досиета

Частичността на такова поднасяне на информация неизбежно изкривява истината. Защото се ползва целево - да се удари конкретен човек, хора или държава.

Подобна практика не е от днес. Достатъчно е само да припомним случая със скандалния филм за Иван Славков, който му скрои Би Би Си. Излезе тогава, че едва ли не само той е корумпиран, всички останали членове на Международния олимпийски комитет са "ангели небесни"

Всичко това твърде напомня начина, по който се вадиха у нас досиета за сътрудничество с бившата Държавна сигурност. Първото такова беше избирателно извадено - само на "агент Бончо" -Петър Берон, който стана твърде неудобен за някои хора в началото на прехода. После удариха по същия начин други политици. Накрая се създаде Комисията по досиетата, която започна да вади данните за хора на публични позиции - по професии и длъжности. И въпреки че вече работи 7 или 8 години, пак остава чувството, че не всичко е казано и извадено на бял свят, а само това, което е изгодно на определени кръгове. Което пък създава усещането, че голямата цел не да се разкрие цялата и пълна истина, а да се омаскарят определени хора. Сега същото се случва с "Панамагейт". Досиетата там са като картончетата за принадлежност към ДС. И в двата случая се атакуват отделни хора, а не цялата система. Вероятно с определена цел, която е твърде далеч от тържеството на истината.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай