Новата далавера на чиновника

Новата далавера на чиновника | StandartNews.com

Винаги, когато се заговори за бюджетни разхищения, властта се сеща за чиновниците. И веднага започват обещания или да ореже щата им, или да съкрати поне десет на сто, или поне да ги остави без коледни премии. Не си спомням вече колко правителства се заричат да направят това. Със сигурност последният финансов министър Симеон Дянков в няколко поредни години им обещава малка пица без маслини, че и веднъж ги кара да връщат раздадени бонуси, за да се солидаризират с повсеместните икономии в държавата. Оказа се обаче, администрацията сама си е осигурила не само маслините, а и доста богата гарнитура на постната пица. Новата далавера на чиновника се нарича европари. И в сравнение с нея премиите от Дядо Коледа са като стотинки, пуснати в шапката на просяк, които с охота можеш да върнеш на държавата, без даже да изпиташ съжаление.

Публична тайна е, че във всяко министерство шефове на дирекции и експерти си докарват допълнителни пари, като администрират европроекти. Всеки от тях отговаря за поне 2, а най-напористите са се сдобили с по 4-5 проекта, по които получават допълнителни пари към заплатите си. Понякога дори не е ясно за какво точно. В понеделник социалният министър Хасан Адемов оповести, че служители в неговото ведомство са си докарвали до 50 бона бонуси от работа по европейски проекти. Това означава толкова работни часове, колкото вероятно няма в денонощието, но българският чиновник не обръща внимание на тези дребни неудобства. Ако се гледат отчетите за тези пари, той не яде, не спи и ходи на работа в събота и неделя с благородната цел парите от еврофондовете да бъдат усвоени час по-скоро.

Няма значение как. В просветното министерство например покрай скандала за промените в учебните програми по литература стана ясно, че четирима чиновници са получавали допълнителни пари да администрират нещо, чиито резултати се оказаха, меко казано, съмнителни. Сега проектите за нови програми се отлагат за неопределено време, което означава, че се забавя и усвояването на другите европари. Ще върнат ли въпросните чиновници бонусите?

Няма смисъл да питаме. И така е не само в това министерство. Докато министрите говорят за чистки и размахват вербално голямата метла, тихомълком се назначават хора на непълен работен ден и граждански договори, които на теория не раздуват щата на администрацията, но на практика получават заплати от нея. Бивш зам.-министър разказваше, че в повереното му ведомство повечето от експертите предпочитали именно такова назначение. Защото, когато не са на трудов договор, покрай държавната длъжност движат някоя и друга лична далавера, без някой да им каже и копче. Във фонда за научни изследвания при щат 12 души работят 30 и дотук са сътворили глупости за милиони левове.

Именно нещатните назначения без конкурс впрочем са и лостът всяка нова власт да подменя администрацията с лоялни хора, без да ги кара да минават през ситото на каквито и да било изисквания. Достатъчна е паролата "наше момче". После се чудим на малоумните документи, които родното чиновничество вкупом сътворява, експериментирайки с главни букви, препинателни знаци и главно с търпението на гражданите. Вече не става дума дори и за калинки, а за хлебарки - до такава степен администрацията умее не просто да оцелява, а да надделява при всякакви обстоятелства, заобикаляйки всички видове регламенти. Впрочем самата държава очаква от нея да бъде такава - защо ли тогава се чудим, че не променя правилата?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай