Не сме черните овце на Европа

Не сме черните овце на Европа | StandartNews.com

Има поне 5 държави от ЕС, които заслужават специален надзор много повече от България и Румъния

Емил Радев,
евродепутат от ГЕРБ

В сряда в Европейския парламент в ресорната комисия по правосъдие и вътрешен ред беше коментиран поредният 13-ти доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. В хода на дебата 5-ма български евродепутати заедно с румънски, германски, холандски, испански, португалски колеги с изключение на Моника Маковей, се изказаха в полза на прекратяването на мониторинга за България и Румъния. Настояхме също да се въведат общоевропейски механизми, които следят за върховенството на закона, за да има единни критерии за сравнение за успехите и недостатъците на държавите членки на Евросъюза. Сега този механизъм се прилага само за България и Румъния и на практика няма база за сравнение дали реформите се правят успешно, какво още трябва да се предприеме и т.н. В хода на дебата стана ясно, че проблеми във върховенството на закона, както и в борбата с корупцията и нивото на демокрацията има във всяка една държава-членка и далеч не само България и Румъния са проблемни. Има държави, които не изпълняват европейските изисквания и условията на договора що се касае до върховенството на закона. След 10 г. вече се вижда, че

ефективността на този механизъм не е на ниво

Правосъдните системи и органите на сигурността на България и Румъния са на друго ниво спрямо приемането ни в ЕС през 2007 г. В същото време други държави членки, приети след нас, имаха проблеми, но не им беше наложен мониторингов механизъм. На практика с оставането на този механизъм България и Румъния са сочени като черните овце и като държави втора категория.

Затова ние се изказахме, че този мониторинг се използва с вътрешно и външнополитически цели. Благодарение на него България и Румъния вече четвърта година не се приемат в Шенгенското пространство, въпреки че са изпълнили всички критерии. Този механизъм няма кой знае какъв ефект и се ползва с безразличие от българските и румънските граждани. В различните доклади има много противоречиви препоръки, а най-важното е, че няма ясни стандарти какво трябва да изпълним с Румъния, за да бъде свален механизмът. Когато той е договарян, не са посочени критерии за това как може да бъде свален. Джефри ван Орден, който беше докладчик за България, каза, че този механизъм е станал бюрократически и няма ясна представа какво струват на Еврокомисията процедурите по изпълнението му, както и няма ясни резултати от него. Той също се обяви за свалянето му. Критериите са много размити. Ние изявихме ясното желание в този му вид мониторингът да отпадне. Не че България и Румъния успяват да се справят със предизвикателства на корупцията и върховенството на закона, но когато се прилагат към тях общоевропейските механизми и всички нови, които се обсъждат в ЕП, тогава можем да бъдем равноправни партньори.

Нека да има равни критерии за всички

и да се види какво се изпълнява. Така ще се изготвят общи европейски стратегии. Многократно съм призовавал да има общи европейски механизми за върховенството на закона, обща европейска стратегия за борба с корупцията и да се създаде единна европейска прокуратура. Защото в 21 век престъпленията са трансгранични, използват се механизми в няколко държави членки. Те трябва да намерят противодействие в общи европейски механизми. Трябва да станат ясни проблемите във всяка държава членка. Наскоро в дебат за борбата с корупцията водещи европейски професори изразиха становище, че този механизъм трябва да се прилага и на други държави членки, като на 5 от тях веднага трябва да се приложи - Гърция, Италия, Литва, Латвия, Хърватска. Акцентът се слага върху България и Румъния, но не само те са проблемни държави и този дискриминационен елемент от 10 г. трябва да бъде прекратен.

Мисля, че нашата инициатива ще даде резултат. Наивно е да си мислим, че ще дойде веднага. В края на 2016 г. ще има нов доклад за България и Румъния. Надявам се обаче, ако не последен, той

да е един от последните доклади за България

Имаме уверението на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, че в рамките на мандата на настоящата комисия мониторинговият механизъм за България и Румъния ще бъде прекратен. Ние изказахме мненията, опасенията и наблюденията си у нас във връзка с механизма, бяхме чути от ЕК, присъстваха и представители на българския парламент, съдебната ни и изпълнителна власт. За пръв път родните евродепутати от всички политически сили и фракции в Европарламента застанаха зад единна националноотговорна позиция, което смятам, че ще помогне за отпадането на мониторинга.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай