Неделя,

Не сме черните овце на Европа

От: Администратор -
1460
Не сме черните овце на Европа
A
A
A

Има поне 5 държави от ЕС, които заслужават специален надзор много повече от България и Румъния

Емил Радев,
евродепутат от ГЕРБ

В сряда в Европейския парламент в ресорната комисия по правосъдие и вътрешен ред беше коментиран поредният 13-ти доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. В хода на дебата 5-ма български евродепутати заедно с румънски, германски, холандски, испански, португалски колеги с изключение на Моника Маковей, се изказаха в полза на прекратяването на мониторинга за България и Румъния. Настояхме също да се въведат общоевропейски механизми, които следят за върховенството на закона, за да има единни критерии за сравнение за успехите и недостатъците на държавите членки на Евросъюза. Сега този механизъм се прилага само за България и Румъния и на практика няма база за сравнение дали реформите се правят успешно, какво още трябва да се предприеме и т.н. В хода на дебата стана ясно, че проблеми във върховенството на закона, както и в борбата с корупцията и нивото на демокрацията има във всяка една държава-членка и далеч не само България и Румъния са проблемни. Има държави, които не изпълняват европейските изисквания и условията на договора що се касае до върховенството на закона. След 10 г. вече се вижда, че

ефективността на този механизъм не е на ниво

Правосъдните системи и органите на сигурността на България и Румъния са на друго ниво спрямо приемането ни в ЕС през 2007 г. В същото време други държави членки, приети след нас, имаха проблеми, но не им беше наложен мониторингов механизъм. На практика с оставането на този механизъм България и Румъния са сочени като черните овце и като държави втора категория.

Затова ние се изказахме, че този мониторинг се използва с вътрешно и външнополитически цели. Благодарение на него България и Румъния вече четвърта година не се приемат в Шенгенското пространство, въпреки че са изпълнили всички критерии. Този механизъм няма кой знае какъв ефект и се ползва с безразличие от българските и румънските граждани. В различните доклади има много противоречиви препоръки, а най-важното е, че няма ясни стандарти какво трябва да изпълним с Румъния, за да бъде свален механизмът. Когато той е договарян, не са посочени критерии за това как може да бъде свален. Джефри ван Орден, който беше докладчик за България, каза, че този механизъм е станал бюрократически и няма ясна представа какво струват на Еврокомисията процедурите по изпълнението му, както и няма ясни резултати от него. Той също се обяви за свалянето му. Критериите са много размити. Ние изявихме ясното желание в този му вид мониторингът да отпадне. Не че България и Румъния успяват да се справят със предизвикателства на корупцията и върховенството на закона, но когато се прилагат към тях общоевропейските механизми и всички нови, които се обсъждат в ЕП, тогава можем да бъдем равноправни партньори.

Нека да има равни критерии за всички

и да се види какво се изпълнява. Така ще се изготвят общи европейски стратегии. Многократно съм призовавал да има общи европейски механизми за върховенството на закона, обща европейска стратегия за борба с корупцията и да се създаде единна европейска прокуратура. Защото в 21 век престъпленията са трансгранични, използват се механизми в няколко държави членки. Те трябва да намерят противодействие в общи европейски механизми. Трябва да станат ясни проблемите във всяка държава членка. Наскоро в дебат за борбата с корупцията водещи европейски професори изразиха становище, че този механизъм трябва да се прилага и на други държави членки, като на 5 от тях веднага трябва да се приложи - Гърция, Италия, Литва, Латвия, Хърватска. Акцентът се слага върху България и Румъния, но не само те са проблемни държави и този дискриминационен елемент от 10 г. трябва да бъде прекратен.

Мисля, че нашата инициатива ще даде резултат. Наивно е да си мислим, че ще дойде веднага. В края на 2016 г. ще има нов доклад за България и Румъния. Надявам се обаче, ако не последен, той

да е един от последните доклади за България

Имаме уверението на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, че в рамките на мандата на настоящата комисия мониторинговият механизъм за България и Румъния ще бъде прекратен. Ние изказахме мненията, опасенията и наблюденията си у нас във връзка с механизма, бяхме чути от ЕК, присъстваха и представители на българския парламент, съдебната ни и изпълнителна власт. За пръв път родните евродепутати от всички политически сили и фракции в Европарламента застанаха зад единна националноотговорна позиция, което смятам, че ще помогне за отпадането на мониторинга.

Записа Михаела БЛАГОЕВА


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички