Местан: Държавата ни е по-мила от кабинета

Местан: Държавата ни е по-мила от кабинета | StandartNews.com

ДПС не произнася присъди, а предлага възможен изход, казва Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан даде пресконференция, на която обяви курс към предсрочни избори. Той обоснова позицията на движението и коментира основните политически теми у нас. След това Местан отговори и на въпроси на журналисти. Предлагаме основните акценти на казаното от председателя на ДПС.

За поуките от 25 май

ДПС не произнася присъди. Няма да го прави и днес. Ще представи коректно позиция за възможния изход и за възможния преход към политическа стабилност.

В българското общество бяха нагнетени силни очаквания, че евровотът ще даде отговор на много въпроси. Основният въпрос беше дали този вот ще прелегитимира кабинета "Орешарски", за да е в състояние той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление. Всъщност това е най-важният въпрос, от отговора на който зависи животът на кабинета "Орешарски". Струва ми се, ние сме първата политическа сила, която каза още миналата година, че животът на кабинета "Орешарски" няма да зависи толкова от това има или няма формално аритметично мнозинство, което да го подкрепя в 42-рото народно събрание, няма дори да зависи от протестите, а от това дали ще е в състояние да управлява ефективно. За второто е необходимо да се стъпи освен на аритметично мнозинство и на реално доверие. Какво ни каза евровотът?

Аз предлагам преди това да се съгласим със следното. Ако приемем, че евровотът е представителен за доверието в кабинета "Орешарски", то същият този принцип би трябвало да бъде приложим и за отговора на въпроса "Зададе ли евровотът реална алтернатива на кабинета "Орешарски"?". Партиите, които стоят зад кабинета "Орешарски", получиха някъде към 810 000 гласа.

Ако приемем, че това не е достатъчно силен вот, който да прелегитимира управлението на страната, аз бих попитал: съгласни ли сте, че осемстотин и малко хиляди гласове за партиите, които се обявяват за алтернатива, достатъчни ли са за легитимирането на алтернатива? Ние приемаме, че има проблем. Приемаме, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета "Орешарски", с много важната уговорка, че тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Разбира се, вотът определи първата политическа сила и ние ги поздравихме. Но и днес ще повторя: вотът не дава основания за еуфория, още по-малко - не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва пръст, да се връща към "Аз" формата.

Три варианта за предсрочни избори

Какво ние разбираме под необходимост от контролиран плавен преход към успокояване на политическия процес? Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". Идеята за пълен мандат не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта. Първият - хоризонт на кабинета "Орешарски" до октомври 2015 г. и провеждане на избори две в едно, местни и парламентарни. Избори догодина по това време. И трети вариант - избори до края на годината. Това ще рече мандат от още четири месеца, оставка на кабинета "Орешарски" в края на месец септември, най-късно началото на месец октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември. Моля да ме чуете: нашите предпочитания са към третия вариант - избори до края на годината. Бързам обаче да внеса следната уговорка: не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог. Готови сме за разговори. Сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си.

Недостатъците на бързия вот

Този вариант има един много сериозен минус - проблемът с бюджетната процедура. Вие знаете, че по конституция и по закон бюджетът трябва да бъде внасян най-късно до края на месец октомври и да бъде приет до края на календарната година. При този вариант това няма как да се случи - тежък риск, проблем. Искам обаче да кажа, че дори изборите да са незабавно, т.е. кабинетът да подаде оставка още утре, проблемът с бюджета остава същият - отново няма да влезем в нормалния график за приемане на бюджета. Затова казахме, че сме отворени за разговори и за други варианти. Имаме основание да смятаме, че минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се пораждат от другите варианти, тъй като има смисъл едно управление да продължи само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление.

Кабинетът "Орешарски" е по-добър от предишните

Искам категорично да заявя: идеята, съгласието за предсрочни избори, които да се проведат до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета "Орешарски" издържа на сравнението с предишното управление и на предишни управления и разликата е категорично със знак "плюс". Неслучайно ДПС получи толкова силна подкрепа от своите избиратели, защото те оценяват високо управлението на кабинета "Орешарски". От тази гледна точка съгласието на ДПС за диалог за предсрочни парламентарни избори не произтича от нашия теснопартиен интерес. Той, ако трябва да бъда искрен, се свързва с идеята кабинетът "Орешарски" да продължи да управлява още дълго. Нас обаче ни води грижата за стабилността на държавата и поставяме на първо място интересите на страната, които са свързани с намирането на формула за по-стабилно управление, което да стъпи на нов кредит на доверие от страна на българските граждани. А вече каква ще бъде формулата на властта е въпрос от компетенциите единствено на "Негово величество Суверена".

За ползата от кафето

Искам да ви споделя, че преди тази пресконференция тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски. Щях да кажа "бях на кафе", но рискуваме да превърнем в клише този символ на политическия диалог. Искам да ви кажа, че съм впечатлен от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. Това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел. Това, разбира се, с не по-малко сила се отнася и за ДПС.
Що се отнася до кафето - сега е време за кафе. Ние можем да пием кафето си и сами, нали така? Но ако имаме предвид кафето като медиатор, като символ на диалога, струва ми се, че то е необходимо. Трябва да се преодолее този дефицит, т.е. отсъствието на ефективен политически диалог. Ние свикнахме да търсим и да градим политическа идентичност чрез противопоставяне. Това е много лесно и затова, общо взето, политическият език се реализира в монологична форма. Ние изразяваме позиции, но малко чуваме насрещните. Много по-трудно се изгражда политическа и партийна идентичност в диалог, но само тези, които успяват да го постигнат, са в полза на страната си. Неслучайно имаме примери за държави, в които заради високата култура на политическия диалог нещата вървят добре. Аз бих призовал всички да пият кафе.

За отношенията с БСП

Ние изразяваме доблестно своето политическо виждане, без да го налагаме на когото и да е, и оставаме отворени за разговори, ако се предложат по-работещи и по-полезни за страната варианти. Предполагам не очаквате да бъда говорител на г-н Станишев. Ние вчера разговаряхме с него. Мисля, че бяхме и сме в добър диалог. Разбира се, след подобни избори и подобни резултати беше разбираемо те да имат нужда от малко повече време за своя анализ.

За "внезапната смърт" на правителството

Преди това забравих да ви кажа, че беше обсъден още един вариант . За незабавна оставка. Струва ми се обаче, че това също не генерира стабилност, а обратно, ще породи проблем. Какво е необходимо да се прави в близка перспектива, всички знаем. Първо, много е важно да се направи анализ за изпълнението на бюджета за първото шестмесечие и на базата на данните да се предприемат при необходимост и корективни мерки. В две посоки - първо по отношение на приходната част, според нас, според нашите експерти в групата, са належащи промените в приходните институции, включително и по посока на по-тясна координация до сливане на Агенция "Митници" с Националната агенция по приходите. Голям проблем е това, да знаете. Затова дали трябва или ще се случи, разбира се, е след анализа на първото полугодие на приходите.

И втората посока е оптимизиране на разходите. Защото отговорно е да оставим на следващо управление относително стабилни финанси. Това е много важно, мисля, че е задължение на всяко управление. И тук, ако ми позволите да кажа, че основното мерило за политическа зрялост е не как влизаш във властта, а как излизаш от властта. Струва ми се, че профилът на г-н Орешарски, разбира се, смея да твърдя и на ДПС, ще ви убеди, че от властта може да се излезе с достойнство.

"Южен поток" не въпреки, а в диалог с Европа

Притесних се от радикални позиции като "Строим "Южен поток" въпреки Брюксел". Няма значение кой е автор на тази теза. Като председател на най-последователната евроатлантическа партия в България заявявам, че България не трябва да прави "въпреки Брюксел". България трябва да отстоява своите национални интереси, свързани с големи енергийни проекти, не въпреки, а в диалог с Брюксел. Нашият призив към кабинета "Орешарски" и към което и да е следващо български правителство е тези въпроси да се решават не "въпреки Брюксел", а в постоянен диалог с Брюксел до постигането на съгласие. България не може да има друг път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай