Лихвите в Европа ще са ниски поне 2 г.

Лихвите в Европа ще са ниски поне 2 г. | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Инвеститорите в по-рискови активи преживяха доста тежка седмица, след като върху главите им се струпаха редица негативни фактори от геополитическо естество. Нестихващото напрежение в Украйна, довело до интензифициране на военните маневри от двете страни, както и задълбочаващите се икономически последици от взаимно налаганите санкции между Запада и Русия, е едната точка на напрежение.

Другата са събитията в Ирак и Либия, където ислямистите стават все по-голяма заплаха. Именно решението на САЩ да ударят техни позиции в Ирак, които застрашават американски граждани, стана последната причина за бягството на глобалните инвеститори от акции - тенденция, която се развиваше почти непрекъснато през цялата седмица. Извън тези събития в обращение си остават неспособността на Европа да ускори икономическия растеж, както и слабостта на европейските банки и нуждата им от допълнителен капитал - проблем, който засили тежестта си след сгромолясването на най-голямата публична португалска банка, контрол върху която пое държавата.

Най-тежки бяха последствията за акциите в проблемните икономики на Европа. Борсовите индекси в Италия, Португалия и Гърция изгубиха по около 6% от стойността си. В Турция, Русия, Испания и Украйна загубите бяха средно между 3 и 4%.

Сред малко пазари на акции, които не бяха разтърсени от разпродажби, бяха тези в Бразилия и Китай, които остават далеч от проблемите в Европа. Китайският износ разби всички прогнози, нараствайки през юли с 14,5% на годишна база при очаквани от анализаторите едва 7,5%, което засили още повече оптимизма на инвеститорите в китайски акции. В Бразилия пък инвеститорите предвиждат по-добри времена за икономиката след президентските избори през октомври, независимо дали Дилма Русеф ще запази поста си, или ще бъде сменена от доста по-пазарно ориентирания си основен съперник Аесио Невес. Продължилият вече няколко години негативен тренд на борсата в най-голямата южноамериканска икономика изглежда е приключил с дъното от 2013 година и сега пазарът трупа база за следващия възходящ цикъл и възможен нов абсолютен исторически връх през следващите години.

Като цяло доста водещи борсови пазари са на път да пробият най-актуалните си трендлинии или вече са ги пробили. Въпросът е дали случващото се е дългоочакваната корекция, или е трайна промяна на възходящия тренд.

Фундаментално погледнато, причини за обръщане на тренда по-скоро няма, така че за момента изглежда, че текущите спадове ще дадат отлична възможност на инвеститорите за покупки от по-ниски нива (например акциите в Германия и Франция са поевтинели средно с 10-11% спрямо върховете си, постигнати по-рано през годината). Централните банки на САЩ и Великобритания може и да изглеждат близо до стартиране на процеса по увеличаване на основните си лихви, но реалистично погледнато, това едва ли ще се случи по-рано от лятото на следващата година. В Европа, както и Япония впрочем, ниските лихви ще останат такива още дълги години, като тепърва Европейската централна банка ще прави по-авангардни ходове по разхлабване на паричната си политика и стимулиране на кредитирането на фирми и граждани, за да може икономическият растеж да се ускори. Така че поне две от големите централни банки ще останат на линия за нисколихвено финансиране на глобалните финансово-икономически процеси.

В сегашния момент на несигурност логично инвеститорите се обръщат към златото и първокласните държавни облигации на страни като Германия, САЩ и Великобритания. След три седмици на червено, златото поскъпна с близо 20 долара и приближавайки се още повече до момента, в който ще трябва да избере посока, след като повече от година се лута в диапазон от около 200 долара между 1200 и 1400 долара за тройунция.

Търсенето на спасително убежище повиши цените, съответно понижи доходността, по 10-годишните дългови емисии на САЩ (2,42%) и Великобритания (2,49%), а по тези на Германия доходността е почти рекордно ниска, приближавайки нищожния 1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай