Коалиционни игри за президентския вот

Коалиционни игри за президентския вот | StandartNews.com

Само на ГЕРБ не му трябва съюзник, реформаторите фалират, ако нямат кандидат, най-трудно ще се разберат патриотите

Отлагането на съобщаването на името на кандидата за президент на ГЕРБ за есента е много задължителен ход с оглед на ситуацията.

Първият въпрос пред управляващата партия е дали е в кондиция да играе сама, или има нужда да привлича съюзници. Тяхната теза е, че няма нужда, защото съперникът на балотажа ще е червеният кандидат. Затова не е необходимо да се викат предварително десните, те така или иначе ще се наредят и ще гласуват на втория тур за човека на ГЕРБ.

Що се отнася до конкретния кандидат-президент на ГЕРБ, не смятам, че той ще бъде измежду спряганите в публичното пространство дамски имена. Йорданка Фандъкова си тежи на мястото и не може да бъде изтеглена от кметския пост в София. Скептичен съм и към варианта Кристалина Георгиева, особено след скандалния отказ на Албания да я издигне за генерален секретра на ООН, което е силен удар по имиджа й. Що се отнася до председателя на парламента Цецка Цачева, тя не е много силен кандидат. Може да бъде добър президент, но не и добър кандидат. Остава, разбира се, възможността за президент

да бъде издигнат самият Бойко Борисов, който няма нужда от предизборна кампания

Но това ще бъде краен вариант.

Не мисля обаче, че реформаторите са се отказали окончателно от издигането на свой кандидат. А и не биха и могли да се откажат, защото това ще означава окончателно тяхното обезличаване. Те участват вече две години почти в управлението под сянката на ГЕРБ и ако сега не се опитат да излязат със собствена кандидатура и съответната управленческа визия, просто ще фалират. Въпросът е дали ще издигнат отделни кандидати, или ще успее Реформаторският блок все пак да се обедини около общо фигура.

На подобна ситуация сред останалите партии се дължи и общото изчакване с обявяването на кандидатпрезидентски двойки. Това не е въпрос на някаква тактика, а на съществущите проблеми при вътрешнокоалиционните преговори. Най-сложно е той при националистическите формации. Там диалогът е особено тежък, защото трябва да се преодолее конфронтацията между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Това са лидерите, най-трудни за събиране в една стая, защото при тях има една дълга политическа предистория.

Не са лесни и разговорите вляво, но там все пак има реални шанс за някакво обединение. Ясно е вече, че след като АБВ напусна властта, в никакъв случай няма да подкрепи човека на ГЕРБ, а за самостоятелно явяване няма електорален

ресурс. Така че

най-вероятно е да се стигне до общ кандидат на БСП, АБВ и другите леви формации

В този аспект продължава да се спряга името на Георги Първанов. Аз не съм юрист, но по мое мнение в основния ни закон е казано ясно, че президентът не може да бъде преизбиран повече от един път. Но какво ще каже Конституционият съд, ако се стигне до там, е друг въпрос.

На този фон единствено монолитен изглежда ГЕРБ, независимо кой точно ще бъде неговият кандидат. Според мен все пак това може да бъде и непартийна личност.

Що се отнася до ситуацията след Брекзит, то на Острова растат притесненията от този резултат. Според проучване, 12 на сто от тези 52 процента, които гласуваха за излизане на страната от ЕС, твърдят, че ако са знаели, че наистина ще се стигне до напускане на съюза, нямало да гласуват по този начин.

Освен това се очертава и конституционно династична криза. Ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия най-вероятно ще излезе от Великобритания, за да остане в ЕС. Не е ясно как би завършил и един референдум по този въпрос в Северна Ирландия. Така е напълно възможно Обединеното кралство да стане разединено. Това ще създаде династически проблем. И не бих се учудил, ако Нейно величество Елизабет Втора абдикира. Просто за да даде личен пример на абдикиралите си политици.

Но Брекзит има и добрите си страни. Референдумът повлия положително на Евросъюза. Европейските лидери реагираха сравнително разумно, събраха се и започнаха да обсъждат създалата се ситуация. Като цяло рязко се вдигнаха проевропейските настроения вътре в съюза.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай