Как Дракула надви рушветите

Как Дракула надви рушветите | StandartNews.com

Сравняват румънската дирекция за антикорупция със Секуритате, но там вече никой не е над закона

"- Мамо, мамо, какво означава корупция?

- О, сине, това е болест, която те прави беден.

- Затова ли отиваме в болницата? Имам корупция и ще ми бият инжекция, за да ми мине?."

Чух този виц от приятел румънец. Когато за първи път преди 10 г. посетих северната ни съседка, лекарите получаваха като подкуп пилета и цуйка. Така и жителите на по-бедните села ухажваха кмета. Четох и за момиченце в кома, блъснато от шофьор, който дал рушвет, за да получи книжка. Подобни неща се случват и днес. Само за 2014 г. щетите от корупция в Румъния са за 400 милиона евро. Но някога беззъбата Дирекция за борба с корупцията започна да хапе като граф Дракула хората по високите етажи на властта.

Отвъд Дунав всички са обект на разследване

- политици, медийни магнати, съдии. Ето няколко пресни примера.

В рамките на седмица бившият румънски президент Траян Бъсеску се яви два пъти пред прокурори. Той е обвинен, че е заплашил сенатор Габриела Фиря, която разследвала спорна покупка на имот от по-голямата дъщеря на Бъсеску - Йоана. А тогавашният президент се заканил от малкия екран "Фиря, внимавай в картинката, защото в противен случай някой ден може и да не откриеш съпруга си вкъщи". Нищо чудно скоро Бъсеску да бъде разпитван и за приватизацията на румънския търговски флот, който май е продаден съмнително евтино.

Бъсеску обаче е видимо спокоен. На скандиранията "Мястото ти е в затвора", той отговаря - "Поех страна, в която правосъдието е в ръцете на политиците. Оставих страна, където политиците са в ръцете на правосъдието".

На мушка на прокурорите е и протежето на Бъсеску - Елена Удря. Доскоро недосегаемата Блонди, както я наричат саркастично отвъд Дунава, лежи зад решетките вече втори месец. Бивш министър на туризма и регионалното развитие, кандидат за президент на миналогодишните избори, със съпруг бизнесмен, хубавата Елена е взела подкуп и е злоупотребила със служебно положение. През 2009 г. тя е оказала натиск за сключване на нови договори с компания, която е била посредник при лицензирането на софтуера на Microsoft. В замяна Елена е получила подкуп от половин милион евро.
От върха пропадна и вече бившият финансов министър Дариус Вълков. От няколко дни той е под домашен арест. Обвинен е, че е помогнал на фирма да спечели обществена поръчка, докато е бил кмет

и в замяна е получил подкуп в размер на 2 млн. евро

Съгрешенията му съвсем не свършват до тук. Оказа се, че той има необяснимо богатство. При обиск на дома на финансиста зад фалшиви стени са намерени картини на Пикасо и Реноар. Едно от платната фигурирало и на сайта на Галерия Рафаел с директор Мис Румъния 2011, Лариса Попа - родом от Слатина. Картините са купени на търгове на Christie's, но не присъстват в данъчните декларации на бившия министър. Сенки от миналото застигнаха и Хория Джорджеску. Директор на Национална агенция "Интегритет" - органът, който следи за имотното и финансово състояние на политици и висши държавни служители. Джорджеску трябваше да пристигне у нас по покана на вицепремиера Меглена Кунева. Но заради злоупотреба със служебно положение в навечерието на визитата подаде оставка и беше задържан за срок от 30 дни. Той е заподозрян, че между 2008 и 2009 г. е надценил със 75 милиона евро стойността на имоти, реституирани от правителството, след като са били отнети преди години от комунистическата власт.

Походът на Румъния срещу корупцията по високите етажи на властта застигна и медийния магнат Адриан Сърбу, мажоритарен собственик на информационната агенция "Медиафакс". Той беше арестуван по обвинения в пране на пари и данъчни измами. А "Медиафакс" беше подложена на безкрайни данъчни проверки, а сметките й бяха блокирани.

На прицел за кратко беше и ексцентричният кмет на Констанца Раду Мазаре. Той има три обвинения за вземане на подкуп, едно за злоупотреба със служебно положение и две обвинения в конфликт на интереси. Според разследващите органи в периода 2006-2009 г. Мазаре е поискал и получил 2 млн. евро от частна компания, за да улесни издаването на документи за изграждането на един мол в Констанца. Освен това градоначалникът е обвинен, че в периода 2008-2014 г. е получил 7 млн. евро, за да предреши търг за изграждане на канализация в Констанца.

Няма да е пресилено, ако кажем, че Дирекцията за борба с корупцията е като втора Секуритате и оперира Румъния в ДНК-то й. Опитва се да отстрани тумора. Само през миналата година 1500 водещи обществени фигури са осъдени от въпросната дирекция. От 42-ма председатели на окръжни съвети (най-важната административна единица, която определя бюджетите на общините и участва активно в усвояването на европари) на 36 са повдигнати обвинения! Над 200 млн. долара са конфискувани в полза на държавата след доказване на незаконно придобито имущество. Прокурорите са водени от максимата, че никой не е над закона.

Затова днес Дирекцията за борба с корупцията е четвъртата най-популярна институция в Румъния след църквата, армията и службите по сигурността. Рейтингът й е около 50%. Хората, които работят в това звено, са политически неангажирани, не са свързани с някакви икономически интереси и минават през така наречените стрес-тестове. Психолог подбира хора, които са решителни, смели, откъснати от абсолютно всякакви зависимости. В Дирекцията има много ясно разграничение на функциите - отделни екипи извършват разследванията, други гледат делата в съдебната им фаза. Разбира се, не е за пренебрегване и двигателят на тази антикорупционна машина - Лаура Кьовеши. Жена, която не се страхува, че настъпва нечии интереси. Бивша баскетболна звезда от семейство на прокурори, тя коли и беси. Румънски вестник я сравни с италианския съдия Джовани Фалконе, който с помощта на разкаялия се мафиот Томазо Бушета, нанесе удар на Коза Ностра през 90-те години на миналия век в Италия. Захапката на "питбула с червило" е здрава. Затова и заплахите срещу личния й живот зачестиха. Първоначално и премиерът Понта я критикуваше. Но когато Еврокомисията започна да цитира резултатите от работата на Дирекцията в мониторинговите си доклади, той запя друга песен и започна да се бие в гърдите с думите "Аз бях този, който я назначи". Всъщност Кьовеши е кандидат на Бъсеску, но това не е най-важното.

По-важно е, че в Румъния целта оправдава средствата и никой не е над закона. Тв мрежите безмилостно следят, показват, коментират и анализират всяка грешна стъпка на политиците. В страната вече не достигат килии. Министрите, осъдени за корупция, са достатъчно на брой, за да си направят правителство в затвора.

Мнозина се питат как се прави закон и ред по румънски и как се развихри тази съдебна революция! Според мен всичко започна през лятото на 2012 г., когато антикорупционните власти уловиха в мрежите си най-едрата риба до момента - бившия премиер Адриан Нъстасе. Той беше осъден заради това, че е отклонил средства от държавен конкурс в областта на строителството за финансиране на предизборната си кампания през 2004 г. Присъдата срещу Нъстасе беше своеобразен шок за румънския елит, знак за политиците, че играта от времето на прехода е приключила.

Вероятно ще се намерят критици, които ще кажат, че това е политическа чистка. И много от случаите на корупция се базират на телефонни подслушвания и прихващане на данни. И че в Румъния тайните агенти на глава от населението са повече, отколкото в САЩ или Германия. И че отвъд Дунава си остават първенци по измами. И че депутатите имат имунитет. А в речника на северните ни съседи съществуват поне пет думи за подкуп. Да, една от тях е "шпага". Днес в Румъния е особено популярен лафът - "Който шпага вади, от шпага умира".

(Записа Иван ФИЛЧЕВ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай