Гръцкият пълен абсурд като българска обеца

Гръцкият пълен абсурд като българска обеца | StandartNews.com

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор

Гърция днес е центърът на вниманието. Пак заседания в Брюксел, пак тежки преговори... И пак милиардни траншове от европейски пари. Срещу какво? Срещу обещания за реформи, и то само на хартия. Гърците са първите философи на Европа и отдавна знаят номера - "Чест е да обещаеш, глупост е да го изпълниш". По тази схема вече получиха нови 10.3 милиарда евро, като досега са похарчили без видим успех. За няколко години на полуострова под Олимп потънаха общо 220 млрд. евро, или близо 5 пъти БВП на България. С тези суми ние щяхме да живеем няколко поколения богато и пребогато и поне да споменуваме с добро ЕС. Гърците обаче са по-големи чешити от нас и много по-хитри - харчат и псуват същия ЕС, който им дава пари да живеят по-добре, отколкото могат да си позволят. Какво обещаха да направят гърците срещу европейските финансови инжекции? Правителството повиши ДДС от 23 на 24% за много от стоките, прие закони за увеличение на подоходните данъци, създаде приватизационен фонд, обеща промяна на пенсионната система, създаде нова приходна агенция, увеличи налозите за коли и недвижимости. В същото време обаче Ципрас дойде на власт с абсолютно противоположните обещания пред гражданите. Пълен абсурд. И естествено, никакъв ефект. Пред Европа и света се отчита активност, приемат се мерки, Ципрас се бори, народът се бунтува. На практика обаче не се случва никаква промяна. В Атина развиват чиста проба социализъм с имитиране на реформи. Вместо да се стимулира икономиката, а това става само като се стимулират пазарите, Гърция плаши инвеститорите с постоянно повишаващи се данъци, несигурност и трудна прогнозируемост на средата. Напоследък дори гръцките предприемачи бягат от страната си. За 18 месеца данъчният кодекс е променян 17 пъти, а данъчно-процесуалният - 10. Ефектът обаче е нулев. Защото съвсем малко хора плащат новите данъци. В Гърция няма регистър на недвижимата собственост и не се знае кой, какво, колко има и съответно - какво дължи. Ако имаме една каца с много дупки, те не се стремят да запушат някои от тях, защото на всяка дупка си има партия, клан, които си "цуцат". В резултат и тази година няма да имат положителен ръст на БВП и са на опашката в целия ЕС. За първото тримесечие на 2016 година гърците са последни с отрицателен тренд -1.3%, а България е на трето място с +2.9%. Ние обаче си знаем своето - да де, но и на дъното гърците пак живеят по-добре от нас.

Имат си узаки и сиртаки, а ние им пълним курортите и джобовете с пари. Така е, погледнато на познатия на Балканите принцип "след нас - потоп". Истината обаче е, че гръцката каца все някога ще се изпразни, както се случи с нашата от времето на соца. Сега съседите се опитват да изпълнят част от ангажиментите към кредиторите, като прехвърлят тежестта на реформите на чужд гръб. Защото дори цените на всички стоки и услуги да се вдигнат заради новите данъци, голяма част от тях ще бъдат платени от чужденците. Нека погледнем какво реално се е увеличило в Гърция - ДДС на храните, част от акцизите, данъкът на колите с чужди номера, магистралните такси... Целта винаги остава една: те да пият, други да плащат.
Гърция все още не е фалирала, но ако и това стане, то тя ще е на ниво някъде около нас. Тя има още да изплаща над 380 млрд. евро, или 176% от БВП, което реално няма как да стане много десетилетия напред. Кое ни пречи да ги догоним? Това, че допускаме техните грешки и вървим по техния път. Аха-аха да се поведем и по популизма. Ние строим тяхната плутократична държава, в която бизнесът само формално е независим, а де факто ръстът му се дължи на държавните поръчки, които са партийно оцветени. По партийна линия се разпределят и еврофондовете. Нашата икономика е на стероиди. Като свърши допингът през 2020 г., и ние ще тръгнем по лекия, но наклонен надолу път на Гърция. И допускаме същите грешки, като се надяваме ЕС да ни спаси. Не, няма. Преди нас са Италия и Испания, Португалия, а пари няма за всички. Номер 1 сме по бързорастящи дългове, нищо че са 6 пъти по-малко като процент от гръцките. И с тях не запушваме дупките в кацата, а храним "нашия" бизнес, за да гласуват неговите служители за нас. Отглеждаме си електорат като при социализма. Не е далече мигът, когато този модел ще свърши като предишния.

/Със съкращения от marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай