Гръцките номера вече ни излизат солено

Гръцките номера вече ни излизат солено | StandartNews.com

Петолевка за магистралата до Солун. Тази изненада скоро ще сполети българските и други чуждоземни автомобилисти, имащи честта да навлязат от севера на славната елинска земя. Въвеждането на тол такси за високоскоростното шосе ще удари най-здраво по джоба на нашенските туристи, които за миналата година са надхвърлили 1 млн.

Таксата е също дребен опит правителството в Атина да се опита по заобиколен начин да обложи гърците, регистрирали колите си у нас. Същевременно в условията на жестоки съкращения, наложени от международните кредитори, петолевките на шофьорите са живителна капка роса за хазната.

Правителството на Бойко Борисов вече свиква с мисълта, че южната ни граница е постоянен извор на главоболия. Блокирането на КПП-тата и важните пътни артерии от отчаяни земеделци с трактори и булдозери се превърна в неприятен обичай. Всяка пролет българските шофьори спят в колите си по няколко дни, докато бехаберните управници от Атина

водят протяжни преговори с фермерите от барикадите

Борисов лично два пъти е убеждавал гръцките земеделци да приберат машините. Тази седмица премиерът вдигна по тревога службите и заради две групи бежанци, проникнали през гръцката граница. Това е първият по-голям пробив оттам, тъй като досега основният маршрут минаваше през турската граница, която понастоящем е сравнително обезопасена и плътно охранявана.

От политиката на Атина спрямо мигрантите през последните години се вижда, че, първо, администрацията и охранителните органи са безпомощни да се справят с наплива. Второ, те изобщо не си правят труда да спират напускащите страната мигранти, а дори ги насърчават. След като Македония запечата границата си, а Гърция разтури големия бежански лагер край Идомени, е напълно очаквано бежанците да се лутат по нови пътища към обетованата Германия. Някои заблудени групички попадат в България, макар този маршрут да ги отдалечава в североизточна посока.
Така или иначе българските власти

трябва да бъдат подготвени и за по-големи преселения насам

В южната ни съседка в момента пребивават 50-60 хиляди нелегални мигранти, които се надяват да се прехвърлят на запад.
Глътка въздух на Атина дава военноморската операция на НАТО в Егейско море, която показва завидни резултати. Вехтите гемии със стотици души на борда вече не могат да преминат блокадата, спряха и случаите на масови удавяния. Човекопотокът и съпътстващите го трагедии се пренесоха в Средиземно море.

Колкото и да е джентълменски настроен, българският кабинет все пак трябва да даде знак, че търпението му спрямо своеволията на Алексис Ципрас е поизчерпано, ако бъдат въведени тол таксите. В крайна сметка и България има магистрали до и от Гърция, където също могат да бъдат наложени огледални пътни такси за идващите от южната ни съседка или да бъдат въведени други ответни мерки. Съседската доброта не само си остава неразбрана, но вече почва да ни излиза солено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай