Голямото туткане за еврокомисар

Голямото туткане за еврокомисар | StandartNews.com

Юнкер търси под дърво и камък жени, а у нас лидерите се държат като ощипани госпожици

"Търси се жена за еврокомисар". Както е тръгнало, скоро Жан-Клод Юнкер ще си окачи такава табелка при обиколката си из европейските столици, където ще договаря управленската конструкция на Стария континент. Бъдещият председател се зарече една трета от Еврокомисията да бъде дамска. Стремежите му към относително равенство на половете бяха горещо подкрепени от лидера на ПЕС Сергей Станишев и шефа на Европарламента Мартин Шулц, като вторият заяви: "Съжалявам, че твърде малко жени са предложени като кандидати за ЕК". Юнкер ще трябва да стъкми екип от седем вицепрезиденти и 20 еврокомисари. Формално националните правителства излъчват еврокомисарите, които впоследствие се одобряват от евродепутатите. На практика обаче съставът се определя след тежки преговори между правителствата и ръководствата на двете големи партии ЕНП и ПЕС.
Европейската преса коментира, че ако някоя страна изпрати представител на нежния пол в Брюксел,

с пъти нараства вероятността да получи дебел и важен портфейл

както и вицепрезидентски пост.
Жан-Клод Юнкер ще бъде избран за шеф на ЕК на 15 юли, а в следващите дни Европейският съвет и големите политически фамилии ще започнат кастингите и пазарлъците. След това шефът на Еврокомисията ще обиколи страните членки за консултации по персоналния състав и разпределението на ресорите. Вече близо половината държави изстреляха своите претенденти и започнаха агресивни лобистки кампании в тяхна полза.
От София обаче се чува неловко мълчание. Кабинетът на Пламен Орешарски се занимава с обратно броене до оставката на 25 юли и разпускането на парламента на 6 август. На помирителните сбирки в Президентството големите партии се споразумяха да излъчат обща кандидатура за еврокомисар и да се борят за по-солиден портфейл. В предишните две Еврокомисии България получи мижавите ресори - защита на потребителите с титуляр Меглена Кунева и международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи под командването на Кристалина Георгиева. Затова този път София може да поиска портфейл с повечко пари и реална власт.
Вместо светкавично да седнат и да постигнат нещо полезно,

партийните ни босове продължават да се надцакват

Няма дата, нито инициатор на консултациите, а премиерът Орешарски отговаря изразително на въпросите с вдигане на рамене. Междувременно БСП хвали и неофициално лансира оттеглящия се техен лидер Станишев, за който се спряга нов ресор в Еврокомисията, свързан с един от най-болните проблеми - имиграцията. ГЕРБ пък застана твърдо зад Георгиева с аргументите, че тя е успешен еврокомисар и политик с непостижимо за другите доверие у нас.
Липсата на българска позиция и кандидат с всеки изминал ден увеличават опасността България да бъде натикана в девета глуха. Ако т.нар. държавници не се споразумеят бързо, наистина София ще получи някой отровен пай като имиграцията, която предлага смъртоносен възел от проблеми и никаква власт за тяхното решаване.
Ако БСП, ГЕРБ и ДПС не си стиснат ръцете, са възможни два сценария. Първият е сегашното правителство на инат да номинира Станишев (който отрича подобни амбиции), което обаче може да предизвика напрежение. Вторият е да остави на служебния кабинет да излъчи еврокомисар след допълнителни кръгове на мъчителни консултации. Партийните водачи трябва скоростно да осъзнаят, че дребните сметки и самоцелното надбягване между тях накрая ще изхвърли българската кандидатура от пистата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай