Газови неволи

Газови неволи | StandartNews.com

Потребителите на синьо гориво на косъм да стават заложници на междуфирмени отношения

Държавата доказа, че си е взела урок след кризата от януари 2009 г.

Мистериозни закачки с доставките на природния газ за потребителите на "Овергаз Мрежи" вгорчиха новогодишните празници на мнозина. В навечерието на Нова година на изпитание бяха поставени не само 56 хил. домакинства и 3 хил. обществени и производствени абонати на българо-руската компания. На неочакван стрес-тест беше поставен и целият управленски капацитет на правителството и големите държавни енергийни компании.

Сагата започна късно вечерта на 30-и декември със спешното заседание на шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и подведомствените му "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и НЕК при премиера Бойко Борисов. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов заряза отпуск и семейство, захвърли ските на Боровец и долетя само за час при премиера. Целта на аудиенцията беше спешно решаване на проблема с отказа на "Газпром Експорт" да доставя договорените с "Овергаз Инк." количества природен газ от 1-ви януари 2016 г. Информацията се появила в изпратения до "Булгартрансгаз" график за доставяните и транзитирани през наша територия количества газ, в който срещу доставките за "Овергаз" за първия ден от новата година били записани нули. След заседанието при премиера шефът на БЕХ Жаклен Коен увери, че нито един потребител няма да има проблеми със синьото гориво, стига "Овергаз" да заяви пред "Булгаргаз" необходимите й количества. От офиса на отрязаната от Москва компания пък обявиха, че не са получавали известие за спиране на доставките и имат договор с "Газпром Експорт" до 2017 г. за "до 400 млн. куб. м газ.

На 31-ви, броени часове преди да гръмнат новогодишните фойерверки, "Овергаз" отново увери от официалния си сайт, че "все още няма официален отговор от "Газпром Експорт" спират ли доставките за "Овергаз Инк" от 1 януари".
На официалния сайт на руското Министерство на външните работи (МИД) пък излезе официално становище, че Русия няма да остави България без синьо гориво. А "с компанията "Овергаз Инк." ... продължават преговорите за урегулиране на натрупаните през последните години търговски въпроси."

Едва в късния следобед на 31 януари представители на компанията подписаха договор с обществения доставчик "Булгаргаз" за закупуване на спасителните количества от около 1.5 млн. куб. м синьо гориво на денонощие.
Нещо повече - "Овергаз" дори започна да насочва индустриалните си клиенти да се обърнат към "Булгаргаз" за доставки на газ.

В крайна сметка след 0 часа на 1 януари доставките за "Овергаз" бяха спрени, а количествата - пренасочени към "Булгаргаз".

Всички потребители в България получават газ нормално. Това обяви в късния следобед на 1-ви януари шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов на нарочна пресконференция, дадена след третото поредно съвещание на енергийните босове при премиера.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен пък коментира, че България е била поставена на стрес тест. "Очевидно за някои хора не е било новина, че се очаква спиране на доставките за "Овергаз". Непонятното е, че това нещо не беше заявено по-рано. И не само непонятно, според мен беше някакъв опит да се постави на изпитание способността на държавата да реагира", каза Коен. И допълни: "Аз не мога да не си задам въпроса защо не беше поискана една среща по-рано? Защо нямаше разговори, в които да се споделят, ако не факти, то опасения, за да може наистина да не се изправяме пред изпитание?" Той обаче веднага отхвърли всички апокалиптични прогнози и обясни, че от "Газпром Експорт" са постъпили "пълни уверения, че ще ни бъдат осигурени максимални количества газ". Фактът, че тези количества действително се доставят, е доказателство за доброто отношение на "Газпром Експорт" към нашата страна и нашите потребители, допълни Георги Гегов и посочи: "Която и да е компания да беше изпаднала в това положение, бихме направили всичко възможно да й помогнем".

Надявам се колегите от "Овергаз" да бъдат достатъчно коректни, като единственото, което искаме, е те да заплащат доставките си, коментира още Коен. Искам много категорично да заявя, че в тази ситуация държавата и държавните дружества направиха всичко на границата на невъзможното, завърши изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен.
Въпреки че и тази сага с доставките на природния газ, както всяко чудо у нас, приключи за три дни, от обществото останаха скрити реалните първопричини за появата й. Обясненията от типа, че това е "опит да се открадне един бизнес", звучат като конспирация, на която се връзват малцина. Самият премиер Бойко Борисов бе категоричен, че не иска да говори "за сценарии и конспирации".

"Ако държавата искаше да извива на някого ръцете, щеше ли да впрегне целия си потенциал, за да реши този проблем в зародиш?", риторично запита Коен в ефира на БТВ вчера.

Най-логично изглежда обяснението на газовия експерт от Българския енергиен и минен форум Христо Казанджиев пред БНР, според когото действията на "Газпром Експорт" вероятно са резултат от дългосрочно неизпълнение на договорни задължения от страна на "Овергаз Инк.". Спирането на доставки от януари е крайна марка, предприемана спрямо некоректни клиенти, категоричен беше Христо Казанджиев.

От "Овергаз" обаче още на 30 декември отрекоха да имат дългове към "Газпром експорт". И обясниха, че предстои да разделят общия бизнес с руския партньор. Вече имат пътна карта за развода, който трябва да приключи към средата на 2016 г. Възможно е случилото се да е натиск заради предстоящата раздяла, коментираха експерти.
Каквато и да е причината, ние като потребители можем само да заявим, че никакви междуфирмени отношения не трябва да поставят потребителите в положението на заложници. Още повече, че у нас действа Закон за енергетиката, в който са записани клаузи за непрекъсваемост на доставките на енергия, включително и на газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай