Вторник,

Черногорска Пенелопа чака 25 години

От: Администратор -
3303
Черногорска Пенелопа чака 25 години
A
A
A

Има земи, избрани от Бога. Земи, в които природата щедро е разсипала бисерите си. Такава за мен е Черна гора. На пръсти се броят местата по света, събрали красота като нейната! Непозната на повечето българи, а само на крачка разстояние - 7-8 часа път с кола или 45 мин. със самолет. И езиците ни са близки, та може без проблем да си поръчаш и яденето, и пиенето.

"Бог е създал човека, а човекът създал кревата - така трябва да започва черногорската библия" - този майтап съм го чувала от сърби по адрес на братята им черногорци. Ама не са прави. Защото човешка ръка е пипнала навсякъде - приказни са старинните градчета, впечатляващо е новото строителство, модерните туристически комплекси са сред най-хвалените в Европа. Тук планините изникват направо от топлото Адриатическо море. Палми, олеандри, смокини, островърхи пинии, храсти розмарин и буйна средиземноморска растителност украсяват цветния бряг. Страната е създадена сякаш само за туризъм.

Тук всичко живее благодарение на слънцето и заради слънцето. Морските води са кристално чисти, безброй закътани заливчета изненадват със своята екзотичност. Самият Жак-Ив Кусто още преди години беше забелязал, че "частта от Адриатическо море, която принадлежи на Черна гора, е най-чистата на Средиземно море". Туристическият сезон започва през май и приключва в края на октомври.
Черногорците са стройни, високи хора. Говори се, че тук са най-красивите мъже на Балканите. И жените им са хубавици / впрочем, майката на нашата царица Йоанна е черногорка /. Не обичат да ги бъркат със сърбите, макар че и етническият им корен, и езикът им са същите.. С тази разлика, че черногорците говорят по-разтеглено и меко.
Наричат Котор едно от чудесата на света

Това е град с над двехилядолетна история. ЮНЕСКО го е взел под закрилата си заради световното значение на изключителното му културно наследство. В него могат да се открият следи от различни исторически епохи. Крепостна стена пълзи високо по стръмните скали, а край нея се е снишила строената през 1640 г. църква "Санта Мария дела салуте". Вярващите й приписват чудотворна сила, защото след построяването й изчезнала върлуващата в града страшна чума. С катедралата пък "Св. Трифон", изникнала през 1166 г., которчани направо се гордеят - изградена е 60 г. преди "Парижката Света Богородица" и е великолепен образец на романската архитектура.

През Средновековието Котор е бил със статут на свободен град, но и по-късно - и при венецианците, и при австроунгарците се е ползвал с привилегии. Оттук тръгвали кервани, натоварени със сол, за всички кътчета на Балканите. А от 1307 г. до днес градският архив се пази в старинна сграда на площада с катедралата "Св. Трифон". Още през XIV век е имало аптека, доктор, мъжка и женска гимназия, за които плащала общината. Стар е и градският часовник, дарен от Наполеон. Смокини са разперили листа над тесните улички, мушкато червенее по балконите. Атмосферата на средиземноморски град допълват кокетните кафененца, малките площадчета, старите каменни къщи, тишината, любезните и спокойни которчани. И накъдето и да вървиш, вдигнеш ли поглед, той "опира" в планините над града и залива.

Которският залив, известен още като Бока Которска, е величествена рожба от досега на морето и земята.

Навлязъл е 25 км в сушата /наричан е още най-южният европейски фиорд/ и е обрамчен с високи тъмни планини, стигащи до 1750 м. В самия залив се намира островчето "Св. Георги" с малка църква на него, оградена от каменни стени и високи кипариси. В съседство "компания" му прави единственият по тези места изкуствен остров, създаден от човешки ръце за около 300 години. Нарича се "Госпа от Шкрпиела" /"Богородица на скалата"/. Така се казва и църквата на острова.

Някога двама моряци от градчето Пераст, което е на залива, открили върху скала във водите икона на Св. Богородица. Хората я приели като чудо и решили да изградят църква на мястото. Тъй като нямало земя, направили острова. Площта му е 3000 кв. м и е трупан камък по камък от XV до XVIII век. Лятото цъфтят олеандри, ухаят рози и нищо не нарушава невероятния покой на това място.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички