Бунтът изстреля Кличко към върха

87% от украинците са песимисти за бъдещето, сочи изследване на МАИС

Бунтът изстреля Кличко към върха | StandartNews.com

Украйна се носи на вълната на силно разочарование и краен песимизъм. 87% от жителите на бившата съветска република са обезкуражени от икономическото положение, а 79% не виждат светлина в тунела на политиката. Това показва проучване на Международната асоциация по изборни системи, проведено в края на октомври сред 1517 украинци.
58% са убедени, че страната им върви по погрешен път, който ще донесе нестабилност. Броят на черногледците за година нараснал с пет пункта. Най-тревожните икономически проблеми са: инфлация (56%), бедност (51%), безработица (50%), корупция (47%).

Едни от централните проблеми са географското, етническото и геополитическото разделение на страната на привърженици на Европейския съюз и на радетели за включване в Митническия съюз с Русия, наричан още Евразийски.
Като цяло 37% от украинците подкрепят сближаването с Европа, докато 33% гледат с надежда към Кремъл.

Забележително е разделението по региони. В западната част на страната 73 процента избират Стария континент, а към Евразия са се ориентирали едва пет на сто. В столицата Киев европрофилите са 64%, а почитателите на Митническия съюз - 10%. В Южна Украйна сближаването с Брюксел се радва на подкрепата на едва 14 на сто, а феновете на Евразия - 62 процента. В източната част ЕС е пътеводна светлина за всеки пети жител, докато русофилите са 46%.

Главните политици в Украйна са подложени на пълзяща делегитимация с високи нива на неодобрение. Президентът Виктор Янукович не се долюбва от 69 на сто от гражданите. Световният шампион по бокс и лидер на партия УДАР Виталий Кличко не се одобрява от 52%, премиерът Микола Азаров от 73%, председателят на парламента Володимир Рибак от 68%, известната затворничка Юлия Тимошенко от 67%, лидерът на опозиционната партия "Баткивщина" Арсений Яценюк от 66%, лидерът на "Свобода" Олег Тяхнибок от 70%, председателят на Комунистическата партия Петро Симоненко от 75%.
МАИС е проучила и предварителните нагласи за президентски избори, които по график трябва да се проведат през 2015 г. Резултатите сочат, че нито един от фаворитите не би могъл да спечели на първи тур. Разиграният балотаж между Янукович и Кличко сочи, че 36 на сто ще гласуват за боксьора, а 20% за сегашния президент. При евентуален втори тур между Янукович и Яценюк лидерът на "Баткивщина" ще надвие с 26 срещу 22 пункта.

Изследването отчита и спад на доверието в ключовите институции и партии. На Върховната рада (парламента) вярват само 16 на сто от украинците, а на кабинета - 20%. Една четвърт от запитаните признават, че доверие не им вдъхва нито една партия в страната, а 19 на сто твърдят, че не знаят коя партия точно отговаря на техните интереси. Партията на регионите на Микола Азаров събира симпатиите на 15%, за УДАР биха гласували 14%, за "Баткивщина" 12 процента и за компартията на 7 на сто.

Жителите на Украйна са недоверчиви и към честността изборите - едва 11% са на мнение, че вотът е свободен и честен. 30 на сто намират гласуването за донякъде свободно и честно. 43 процента не вярват нито в свободата, нито в честността на изборите. Две трети от украинците са категорични, че резултатите от вота не отразяват действителните нагласи на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай