Браздата на Нане и Вуте

Браздата на Нане и Вуте | StandartNews.com

Не е важно на мен да ми е добре, по-важното е на Вуте да му е зле. А за да му бъде зле на Вуте, ще накажем Нане.

Горе-долу това е логиката, по която разсъждават българските превозвачи, решили да блокират границата по Великден, за да накажат гръцките фермери за блокадата през зимата. Ще ги накажат, като ударят по хотелиерите им. Не че на фермерите им пука. На хотелиерите също, защото те вече са получили депозитите си от българските туристи, които щяха да напълнят хотелите им по Великден. Очертават им се прекрасни празници - платени и напълно празни хотели. Могат да извадят още отсега узото и да се отдадат на празнуване, без разни туристи да им се мотаят в краката. Вярно, ще позагубят пари от това, че българите няма да им направят допълнителен оборот, но това е нищо в сравнение с удоволствието да гледаш как комшията страда, след като се е опитал да направи мръсно на теб.

Това само на Балканите го можем

Ние сме в състояние да пометем всичко в стихийния си гняв. Да потопим флотилиите си, за да може на съседа да му потъне пробитата гемия. Няма по-голяма наслада от това, да оставиш съдия-изпълнителя в блатото сега, на момента, нищо че той после ще дойде и ще подпали от четирите края цяло село. За това ще мислим, като му дойде времето, както имаше навика да казва един от неотдавнашните ни управници. А това означава, че не мислим много. Ако родните превозвачи са мотивирали решението си според прословутата реплика, че отмъщението е ястие, което се сервира студено, вероятно са пропуснали дребната подробност, че трябва да сервираш ястието все пак на този, комуто искаш да отмъстиш. Иначе няма да ти разберат посланието, а нищо чудно и да те понабият. Последното впрочем е много вероятно, когато по празниците на браздата се срещнат Нане и Вуте - блокирали границата родни превозвачи и потоци от български туристи, устремили се към Гърция и заплашени от това празникът им да се превърне в безкраен тормоз. Впрочем репликата, която един от превозвачите вероятно неволно изпусна - "Ще извадим и ние барбекютата", някак си навежда на мисълта, че превозвачите са позавидели на гръцките фермери за купона, в който бяха превърнали зимния си протест. Това, че на фермерите не им пука ще печелят ли хотелите в Гърция, е дребна подробност. Това, че

превръщаш в ад празника на половин милион свои сънародници

и удряш по джобовете на туроператорите, също. Единствените, които вероятно ще спечелят от протеста, са българските хотели и хотелчета, но не вярвам някой от тях да е спонсорирал протеста на превозвачите в опит да си запълни местата по Великден. Чисто и просто това е бунт по нашенски - стихийно-безсмислен, насочен неясно към кого, с неясно какви искания и с единственото послание "Ама подпалихме ли ви чергата?" Нищо, че пламне ли чергата у комшията, накрая може да изгори собствената ти къща. И нищо, че точно комшията е единственият човек, на който можеш да се опреш и да потърсиш помощ след пожара. Ние сме като Елин-Пелиновия герой Петър от "Гераците", който отсича огромния бор, символизиращ сплотения род, заради моментен гняв, заради дребна прищявка или заради това да не се минем. Резултатът от блокадата ще бъде, че превозвачите ще изгубят дори онова съчувствие, с което всички следяхме проблемите им през зимата, че десетки полицаи няма да си вършат работата, за да охраняват бутафорния протест и че хиляди български туристи ще проклинат на поразия държавата, защото по традиция тя винаги ни е виновна. Гръцките фермери може и да не разберат за протеста, увлечени в това да си пият мастиката и да кроят византийски планове за блокада през следващата зима. Пак на браздата на Нане и Вуте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай