Бареков вкарва повече депутати от "Атака"

Васил Тончев, Агенция Сова Харис

Бареков вкарва повече депутати от "Атака" | StandartNews.com

Последното социологическо проучване на Сова Харис фиксира налагащата се тенденция на устойчивост към електоралните настроения сред българското общество. Умората от гражданските протести и съпътстващите ги скандали явно си казват думата и в момента наблюдаваме известно стабилизиране на обществените настроения.

Разликата между двата основни съперника - БСП (21,3%) и ГЕРБ (16,3%) - до голяма степен кореспондира с падналия със 7 пункта рейтинг на лично одобрение към Бойко Борисов (21%). Причината за това се корени в неуспешния опит на ГЕРБ да яхне вълната на народното недоволство. На това се дължи и увеличението, макар и само с 2 пункта, на одобрението в личен план към министър-председателя Пламен Орешарски (32%), което е почти еднакво с нарасналата подкрепа за БСП и ДПС. Така че няма нищо чудно, че 54 на сто от анкетираните са за диалог между управляващи и опозиция. Ситуацията вдясно също остава без особени промени.

Реформаторският блок запазва позицията си с евентуални 8,1 процента от реалните гласове при едни предсрочни избори. Запазва шансовете си и "Атака" (2,7%), която, с отчет на негласуващите или колебаещите се, е на ръба на 4-процентната бариера. Този ръст определено е за сметка на НФСБ (1,3%), който засега не успява да убеди националистическия електорат, че е алтернатива на "Атака". Ако останалите опозиционни сили, като "България без цензура", ВМРО, "Сила" и други, действително реализират намеренията си за коалиция, те също биха намерили място в следващия парламент. Нещо повече - водената от Николай Бареков формация в момента може да вкара повече депутати (14) от "Атака" (12).
Що се отнася до продължаващия да се срива процент на одобрение към президента Росен Плевнелиев (от 35% през октомври до 25% сега), то причината за това е, че той явно не успя да се наложи като обединител на нацията, каквато по презумпция е функцията на държавния глава.

Не е изненада и сравнително високото одобрение към Антония Първанова (9%). Очевидно хората, работещи в европейските институции, получават висока подкрепа, на каквото продължава да се радва и Кристалина Георгиева (39%). Не случайно ръст на одобрение се забелязва и за Европейската комисия и Европарламента.
Не са изненада и 8-те процента одобрение за Илияна Раева - просто тя е известна спортистка. Полицията и прокуратурата пък дължат спада на одобрение поради атаките, на които са подложени и отляво, и отдясно.
Сериозен срив бележи доверието в Българската православна църква - цели 10,6 на сто. Причината за това е повече от ясна - развихрилите се скандали около избора на варненски владика, отново повдигнатите съмнения около смъртта на митрополит Кирил и всевъзможните обвинения в заговори, отровителства и т.н.
Най-тревожното обаче е, че спадът на доверие към съдебната система вече е под всякакви "санитарни минимуми". Което показва, че реформите в тази сфера не търпят отлагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай