Ако бяха изгонили Гърция, нямаше да има Brexit

Ако бяха изгонили Гърция, нямаше да има Brexit | StandartNews.com

Минаха десетина дни от BREXIT, а канонадата от информация не спира. Десет дни, които побъркаха света! Свидетели сме на нов вид революция през 21 век! И въпреки огромния поток от информация, всичко си остава твърде неясно. Дори не е сигурно, че изобщо ще има Brexit. Да обобщим някои от по-важните въпроси:

1. Всички намразиха англичаните. Аз си мислех, че да мразим неистово можем само ние, но не било така. Целият свят ги намрази, дори и те се самонамразиха. И това ги раздели дълбоко. Обществото им се разболя. Каквото и да стане, те никога няма да се обединят. Не като Ин и Ян, които са взаимосвързани, а IN и OUT, които са взаимно изключващи се.

2. Когато едно семейство се жени, това става с много мерак и от двете страни. Когато се развежда, най-често е отвратително. Дай си ми куклите, на ти си парцалите. Как ще стане? Никой не знае, защото това няма да е изгодно и за двете страни, но най-много за GB. Зад кулисите ще има страшно дребнава и нечестна игра, за да се запазят сравнителните предимства на монополите от двете страни.

3. Можеше ли да не се стигне дотук? Да. Нали сме едно семейство. Лошите деца винаги са по-обгрижвани, по-гледани и по-глезени. На тях се обръща повече внимание и се дават повече средства. Кои са глезените деца в ЕС? Великобритания и Гърция. И те постоянно и по всички възможни начини изнудват Европа. Но и едното, и другото преигра и прекали, и сами се прецакаха.

4. След рекета тяхното икономическо състояние е по-лошо от преди и се влошава. GB загуби само първия ден над $300 млрд. от падането на валутния си курс, а прогнозата е да се срине още с толкова. Акции, облигации, кредитен рейтинг, цена на недвижима собственост - всичко по-бързо или по-бавно върви надолу. При продължаваща неяснота и бездействие след време следва повишаване на безработицата и инфлацията.

5. И защо се случи всичко това? Защото една част от населението не може, не знае или е достатъчно елементарна, за да не може да разбере за какво гласува.

6. Кой предизвика това? Борбата за власт в консервативната партия между Борис Джонсън и Камерън. Първият, за да свали втория, яхна национализма. Прост човек с власт е по-опасен от луд с картечница.

7. След всяка голяма криза досега следва възход на национализма и социализма и започват световни войни. Когато Хитлер и Мусолини идват на власт, нищо не показва докъде ще се стигне. Те са "прогресивни", борят се и мислят за хората, постигат икономически просперитет, ред, но после... Прогнозата винаги е краткосрочна. Народът най-искрено и от сърце ги е подкрепял. Сега сме някъде там, в любовния период на национализма. Ако не се спре, ще видим за трети път световна трагедия. Не сега, а след години.

8. Тълпата никога не е права. Тя не носи отговорност за деянията си. Всичко се маскира като "спонтанно от и за народа" - фашизъм, комунизъм и т. н. В името и с името на народа са направени всички световни трагедии.

9. Ще се разпадне ли ЕС? Сега има много реален шанс ЕС да стане това, което всички искаме - по-силен, с обща власт в правосъдие, финанси и т. н., тоест тип Европейски съединени щати, за каквито се мисли и говори от Френската революция насам. Моделът на САЩ работи успешно. Той може да стане и европейски с 200 години закъснение. GB беше и е спирачка.

10. И най-важното - Великобритания пак изнудва. Тя не иска да задейства член 50 от Лисабонския договор. Това може да стане и през декември, а дотогава, след като видят мащабите на собственото си самоунищожение, могат и да не го внесат.

11. Трябва някой да бъде изгонен от ЕС, за да могат другите "непослушни" деца да разберат, че да си в семейството е много по-добре, отколкото на "улицата".

12. Но в същото време - ако беше изгонена Гърция, както за малко не стана, сега нямаше да има BREXIT.

/пред marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай