800 хиляди още избират партия

800 хиляди още избират партия | StandartNews.com

София.  В началото на предизборната кампания е твърде рано за каквито и да са категорични прогнози за това, което ще се случи на 12 май. Но досегашният опит показва, че с наближаване на датата на изборите интересът към тях се повишава, и то за сметка на т.нар. наказателен вот, чийто изразител са именно колебаещите се граждани.

Засега социологическите данни показват, че се очаква една по-ниска активност спрямо парламентарните избори от 2009 г. Тогава пред урните се явиха около 4,3 млн. избиратели, сега очакваме около 3,5-3,6 млн. Но това е моментната снимка на обществените настроения, която може да се промени. От тази гледна точка партиите трябва много да внимават в своите кампании, защото един гаф, един скандал или дори откровен компромат може да засили този наказателен вот и въобще избирателната активност.

Но може да направи и обратното - да демотивира хората да гласуват. Защото това са гражданите, обхванати от апатия, отчаяние и отвращение към политиката. Или най-малкото - към сегашното политическо статукво, без обаче да виждат начин да го променят.

Колебаещите са по принцип две категории хора. Едните в крайна сметка ще отидат до урните, но все още не са решили за коя от досегашните парламентарно представени партии да гласуват. Другите са тези, които не виждат в тях своя политически профил. Това са хората, които излязоха през февруари на улиците. Именно те могат да направят вота интересен, ако гласуват за тези извънпарламентарни партии, които са им най-близки като радикални искания. Това са около 700-800 хиляди души, които ще решат за кого да гласуват в последния момент. На практика това са 15-20 процента от избирателите. Този процент е доста стабилен през изминалите години на свободни избори.

От тези гласове ще се възползват най-вече "България на гражданите" и Атака, но също така и НФСБ, коалициите около ГОРД на Слави Бинев, ЛИДЕР на Христо Ковачки и на ВМРО. Всички те разполагат с добри организационни и финансови възможности, така че при ниска избирателна активност не са изключени изненади. Или най-малкото, въпросните формации могат да "докоснат" 4-те процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай