Затихва грипната епидемия в Кърджали

При нито един от завърналите се от Италия ученици не е установена клинична картина за коронавирус

Затихва грипната епидемия в Кърджали | StandartNews.com

В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ Кърджали са предвидени 18 легла за пациенти със съмнение за коронавирус. 14 от тях са в инфекциозно отделение, останалите 4 - в белодробното и ОАИЛ. „Понастоящем в болницата няма пациенти с грип, а капацитетът на инфекциозното отделение е запълнен на 50 процента. И в детското отделение, и в пневмофтизиятрията има свободен леглови фонд, с тенденция да бъде разширен при нужда с около 30 легла допълнително”, съобщи директорът  на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов  по време на заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване. Стана ясно, че в ЦСМП разполагат с 200 респираторни маски и престилки, 1200 обикновени и 600 платнени маски и очила, които ще стигнат за месец-месец и половина.
        
Бяха предупредени директорите на общинските болници да предвидят брой легла за изолация на болни, както и да се обърнат към съответните кметски администрации, които, по данни на ПБЗН, разполагат с резерв от около 9000 респираторни маски. От РЗИ-Кърджали окачествиха като нормална за сезона обстановката в региона.
      
„Грипната епидемия затихва. Изтича 14-дневната карантина на учениците, завърнали се от Италия и при нито едно дете не е установена клинична картина”, подчерта директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. Той  уточни, че преминаващите през ГКПП „Маказа“, които идват от рискови държави, попълват анкетни карти и се проследяват.

„Турският гражданин, пребивавал в Италия, за който бе съобщено в медиите че се издирва, е установен от полицията. Той не е влизал на територията на региона след завръщането си от Милано,    излязъл е от страната през ГКПП „Капитан Андреево“ и не представлява риск на нашите съграждани”, уточни областният управител на Кърджали Никола Чанев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай