Неделя,

Затихва грипната епидемия в Кърджали

От: Ирина Ангелова -
Затихва грипната епидемия в Кърджали
A
A
A

В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ Кърджали са предвидени 18 легла за пациенти със съмнение за коронавирус. 14 от тях са в инфекциозно отделение, останалите 4 - в белодробното и ОАИЛ. „Понастоящем в болницата няма пациенти с грип, а капацитетът на инфекциозното отделение е запълнен на 50 процента. И в детското отделение, и в пневмофтизиятрията има свободен леглови фонд, с тенденция да бъде разширен при нужда с около 30 легла допълнително”, съобщи директорът  на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов  по време на заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване. Стана ясно, че в ЦСМП разполагат с 200 респираторни маски и престилки, 1200 обикновени и 600 платнени маски и очила, които ще стигнат за месец-месец и половина.
        
Бяха предупредени директорите на общинските болници да предвидят брой легла за изолация на болни, както и да се обърнат към съответните кметски администрации, които, по данни на ПБЗН, разполагат с резерв от около 9000 респираторни маски. От РЗИ-Кърджали окачествиха като нормална за сезона обстановката в региона.
      
„Грипната епидемия затихва. Изтича 14-дневната карантина на учениците, завърнали се от Италия и при нито едно дете не е установена клинична картина”, подчерта директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. Той  уточни, че преминаващите през ГКПП „Маказа“, които идват от рискови държави, попълват анкетни карти и се проследяват.

„Турският гражданин, пребивавал в Италия, за който бе съобщено в медиите че се издирва, е установен от полицията. Той не е влизал на територията на региона след завръщането си от Милано,    излязъл е от страната през ГКПП „Капитан Андреево“ и не представлява риск на нашите съграждани”, уточни областният управител на Кърджали Никола Чанев.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички