Започва ремонт на три училища

Ремонтите са на покриви, смяна на дограма и на отоплителни

Започва ремонт на три училища | StandartNews.com

През зимата започват ремонтите на покриви, смяна на дограма, на отоплителни и ел. инсталации на три държавни професионални гимназии в Горна Оряховица и във Велико Търново. За близо 1400 ученици се налага да учат при екстремни условия през цялата учебна година, предаде БНР.

Министерството на образованието финансира с 4,3 милиона лева цялостните ремонти на гимназията по електротехника и електроника „Михаил Ломоносов“ в Горна Оряховица, на гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново и на гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ в старопрестолния град. Такива мащабни ремонти в трите училища не са правени. Сега ще бъдат изградени и асансьори, които да направят средата по-достъпна за децата с увреждания. Ремонтите започват през зимата. 

Четири години чакаме, за да започнем, коментира Иван Даскалов, управител на фирмата изпълнител по договора с просветното министерство:

„Имахме дълъг процес на проектиране след повече от четири години чакане за одобряване на проектите. Успяхме да ги финализираме и входираме в министерството едва преди няколко дена, така че не смятаме да губим време, тъй като имаме доста вътрешни ремонти, времето го позволява, деца няма, смятаме, че е удачен момент да започнем. Ще ремонтираме и покрива, като към момента течащите покриви не са такива, че да застрашават вътрешната обстановка. По принцип срокът за изпълнение на проекта е до края на 2021 година. Нашето желание е да успеем да приключим преди старта на следващата учебна година, т.е. 15-и септември“.

В горнооряховската гимназия по електроника за 1,208 милиона лева започва саниране на основната сграда и на физкултурния салон, ще се ремонтира и една от учебните работилници. Училището ще има нов покрив, сменени ВиК и ел. инсталации, за да бъде подобрена средата за 400 гимназисти. За времето на ремонтите учениците ще учат на различни места, поясни директорът на училище „Михаил Ломоносов“ Милена Димитрова:

„Взети са мерки обучението да протече качествено и здравословно. Те вече една седмица учиха присъствено по този начин“.

Дилемата с организацията на учебния процес при връщане на присъственото обучение за 500 ученици в училището по туризъм във Велико Търново е по-трудна. В най-голямата професионална гимназия в областта ще бъде направена частична смяна на покрива, цялостен вътрешен ремонт и смяна на близо 30-годишните инсталации. Ремонтът е за 873 хиляди лева. Засичане на потоци няма да има, увери заместник-директорът на училище „Д-р Васил Берон“ Славка Проданова:

„От началото на учебната година нашето училище ползва сградата на СУ „Владимир Комаров“ в кв. „Чолаковци“. Заради ремонта, 11 и 12 клас преминаха дистанционно обучение от 19 октомври преди всички останали и сега се очаква, когато всички бъдем здрави, 11 и 12 клас в училище „Комаров“. Малките ще продължат дистанционно. В началото на април, след Великденската ваканция най-късно, се очаква при нас най-късно да приключат ремонтните дейности във вида, който ще позволи на учениците реално да учат на училище“.

Учениците в гимназията по туризъм имат много производствени практики. Сега децата готвят вкъщи, заяви Проданова: „Разбира се, че те ще получат качествено образование. И сега, колкото и странно да звучи, децата реално произвеждат практиката си, но от вкъщи. Всеки си приготвя заданието, дават се учебните задания, тези, които наистина се изискват практически умения, колегите показват. За децата, чиито семейства не могат да си купят хранителните продукти за практиката, помагаме. Ако имаме такъв сигнал, винаги помагаме. Това е за сметка на бюджета. Няма да накажем нито едно дете“.

Най-мащабен е ремонтът в гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. Във великотърновското училище за 2,2 милиона лева ще бъде ремонтиран покривът, отоплението премивана на природен газ, ще се сменят дограми, инсталации, както и цялостни вътрешни ремонти. 466 ученици ще учат в училището, докато вътре се ремонтира, поясни директорът Евгения Илиева: 

„Учебният ни процес е предвиден на две смени. Половината част от сградата сме освободили за ремонт и ние обитаваме другата половина. След като приключи ремонтът, в тази част, която започва да се ремонтира, ще направим преместване и освобождаваме останалите помещения за ремонт. Имаме направени прегради, помислено е за шума, за всичко и смятаме, че нямаме да имаме проблеми. Изцяло ще бъде изолиран пътникопотокът, няма да имаме смесване на ученици на персонал с работниците“.

И трите училища ще се ремонтират едновременно. Тепърва предстои да се разбере дали при падане на температурите общинските власти, отговарящи за контрола на строителството, ще позволят продължаване на определен вид работи или ще бъдат издадени актове за временното им замразяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай