Възстановяват богоявленския ритуал в Разград

Тазгодишното първо след близо четвъртвековна пауза хвърляне на кръста ще стане на язовир „Пчелина 1”

Трима млади  предприемачи, учили в чужбина и завърнали се да живеят и работят в България, възстановяват  хвърлянето на богоявленския кръст в Разград.

Андрей Андреев, Христофор Илиев и Джипо Джипов искат след 23 годишно прекъсване, ритуалът  отново да се изпълнява в родния им град. Идеята  възникнала между тях миналата година, когато Андрей, който е  любител на екстремните преживявания,  ходил специално до съседната община Лозница, за да скача за кръста там. След като  уловил божия символ и си тръгнал  като победител, той споделил с приятелите си, че е ще е хубаво  богоявленската традиция да  стане  част и от живота на младите в Разград.

„Искаме да върнем и направим хвърлянето на кръста в празник на духа български, празник за здраве и вяра и в Разград, както ние и тримата се върнахме в България. Случаят е подходящ да дойдат и хора, които още учат или работят в странство, но точно сега са се прибрали у дома за коледната ваканция.”, обяснява Андрей.

Тазгодишното  първо  след близо четвъртвековна пауза хвърляне на кръста  ще стане на язовир „Пчелина 1”  в курортната местност край града. Архиерейският наместник отец Георги ще води ритуала, който започва в 12 часа.

Смелчагата, който  извади  богоявленския  символ от ледените води на язовира, ще получи като подарък икона на Свети Йоан Кръсттител. За всички, които дойдат на  ритуала ще  има топли напитки, вино,  тъпан, гайда и юнашки хора на връх  йордановден, обещават организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай