Понеделник,

В Северозапада почитат Св. Трифон два пъти

От: Първолета Цветкова -
123
В Северозапада почитат Св. Трифон два пъти
A
A
A
  • В село Капитановци най-добрият еликсир е правен от жени
  • В Делейна се надпиват с вино от сламка

В Северозапада няма по-голям празник от деня на светеца мъченик Трифон. Хората го обичат и почитат от сърце. Веселят се заедно и споменават тази веселба през цялата година. Едни го празнуват на 1 февруари по новия стил, други - на 14, а повечето - и на двете дати. Няма лошо, щом е за хубаво, ако можеше, ще го празнуваме и три пъти, казва кметът на видинското село Градец Илия Томов. Малцина знаят кой е Трифон, що за светец е и какъв човек е бил. Повечето го знаят като покровител на лозята и кръчмарите. Затова на неговия ден е задължително напиването, веселието. По тази причина в някои села в Северозапада го наричат нашия Трифон, Трифон Зарезан или Трифон Пияницата. И празнуват, независимо от това дали имат или нямат лозови насаждения.
А Трифон е един от мъчениците за християнската вяра. Родил се около 225 година в село Комсада, Мала Азия. От малък правил чудеса, дори

излекувал дъщерята на императора Гордиана

Баща й го възнаградил богато и станал по-милостив към християните. Но след като започнало гонение на християните, извикали Трифон и му заповядали да се откаже от християнската вяра. Били го гол, от което тялото му се покрило с рани и кръв. Не издал и стон и заявил, че не се отказва от вярата си. Тогава управителят на областта наредил да го изведат извън населеното място и да го убият. Така и направили, но хората прибрали тялото му, за да го погребат. Той им се явил на сън и пожелал това да стане в родното му село Комсада. Кога и защо този мъченик на вярата е станал покровител на лозята и виното, не се съобщава. Но на иконите е изобразяван с косер в ръка, с който инструмент се зарязва лозе. Затова е наречен Трифон Зарезан.
За този ден има стародавен обичай. Жените стават рано и омесват обредни хлябове, посветени на светеца.

Варят кокошка за мъжете

След разсъмване те тръгват към лозята с хяб, кокошка и вино. Всеки отрязва в своето лозе с косера по три лозници и ги полива с вино. Нарича за здраве и берекет. После всички мъже се събират и си избират цар. Той ще казва през цялата година кога е време за резитба, пръскане, беритба. После всички се връщат в селото и представят новия цар. Той дава угощение в дома си за оказаната му чест.    Днес този ритуал е оцелял в много от видинските села. На 1 февруари цялото село Винарово, община Ново село, се събра, за да отпразнува Трифон Зарезан. Това е най-почитаният ни празник, призна кметът  Гинко Петров. И то не само заради името на селото, но и заради поминъка на предците ни и възраждащата се нова  лозарска слава на днешните му жители. В него от най-стари времена лозето и виното са на почит.  Знаят, че преди 200 години на път за Видин през него минава френският пътешественик Жером Бланки и възкликва: "Господи, какви лозя тук!"
Празникът започна преди обяд, а за началото му засвири духовата музика. Организаторите - от местното читалище, обявили, че

дрескодът на деня е народната носия

С хоро новият цар на лозята - Сашо Александров, повежда съселяните си към дома на Златина Герасимова, където зарязва лоза от асмата й. Лозето е като малко дете, иска много грижи, напомни на съселяните си той. След това отново с хоро всички се връщат на площада, където ги чака богата трапеза и руйно вино. Всеки, който е накрак, се весели в чест на лозето и виното си. На площада започват хора, а в ритуалната зала - дегустация на вина, донесени от местните лозари. Пеят се песни в чест на Трифон Зарезан. Празникът завършва късно вечерта в ресторанта, където се събират лозари и винари в чест на светеца. До 1939 година селото се наричало Чугуруз. Новото име било избрано лесно -  Винарово, заради многото лозя и бъчви вино във всеки дом. Прочуло се е с виното от сорта гъмза. Днес насажденията с гъмза са малко. През последните години са засадени хиляди декари нови лозя със сорта  мускат отонел. Създадена е и винарска изба - "Калотов". Местните продължават да отглеждат лозя за собствени нужди грозде и вино.  Повечето са в дворовете им, а пред входовете на къщите им надвисват гъсти асми. От това грозде те правят уникално и истинско вино, хвали своите кметът. Голямо празнуване на 1 февруари си спретнаха и в село Делейна, община Брегово. Всички се събраха при култовата бяла чешма, където имаше зарязване, съобщи кметът Огнян Тончев. 18 лозари участваха в конкурс за най-пивко вино. Лозята им са със стари сортове, но никой не може без отела. С него виното е по-устойчиво, казват производителите. За най-добро вино бе определен еликсирът на Явор Методиев. Тази година да ни се роди толкова грозде, че да няма къде да го слагаме, пожела той на съселяните си. И изтъкна - лозето иска гледане -  рязане, пръскане, бране точно навреме. Аз така работя и миналата есен от моя един декар набрах 2 тона гразде. Искам да насърча младите и те да тръгнат по моя път.  В Делейна имаше и надпиване с вино - участниците в състезанието трябваше да изпият по 250 милиграма със сламка. Но най-важното бе веселбата - цял ден на открито с любимите вина.
В Руска Бела, община Мездра, на Трифон Зарезан се представи лозарят от новото поколение  Венелин Леков. Той отглежда

130 дка с модерните сортове

каберне франк, пино ноар, траминер и врачански  мискет. По стара традиция отец Дилян отслужи водосвет, след което започна веселбата. За нея на лозето дойде кметът на Мездра Иван Аспарухов, а местният управник  Владимир Пенчев и съпругата му го посрещнаха облечени в народни носии. Да даде Господ берекет и да има вино във всяка къща, бе най-честото пожелание. В село Игнатица, същата община, лайтмотивът на празника бе "Хорце, винце и още нещо". Веселието продължи до трети петли, призна кметът.
През последните години в занаята правене на вино се намесват и жените. Две години подред в село Капитановци, община Видин, най-хубавото вино е на жени. Техните напитки изпреварват дори тези на италианец, живеещ в селото им.
В Чипровци пък е запазена традицията на Трифоновден мъжете да се обличат в дрехи ала Дионисий. Това говори, че празникът е наследник на тържествата  в чест на старогръцкия бог на лозята и виното Дионисий. Дори и през 18-и век в Родопите са се изпълнявали Дионисиеви ритуали, напомнящи днешните Трифон-Зарезанови игри.
Ново село е избрало 14 февруари за ден на общината. Приготовленията за празника продължават цяла седмица. Започна се с почистване на домовете и улиците. Виното е емблемата на Ново село, затова се стягат като за най-голям празник на труда си, берекета, веселието и успеха на всички негови жители.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички