В „Меден рудник“ изграждат паркинг за 100 автомобила

В „Меден рудник“ изграждат паркинг за 100 автомобила по общинската програма "Моят град, моят квартал, моята улица"

В „Меден рудник“ изграждат паркинг за 100 автомобила | StandartNews.com

Стартира изпълнението на първия проект по новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Това е паркинг за 100 автомобила в междублоково пространство в жилищен комплекс "Меден рудник". На същото място преди години имаше безразборно поставени незаконни метални гаражни клетки.

Първият проект се реализира в "Меден рудник" заради изключителната експедитивност при кандидатстването и пълното разбирателство между домоуправителите от блокове 76 и 80, между които се намира теренът. Хората единодушно пожелаха именно големия паркинг, който в момента Общината изпълнява със свои средства.

Има още няколко одобрени проекта по програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Те са на различни места в града и изпълнението им е планирано за началото на следващата година. За съжаление, програмата няма как да стартира в голям мащаб, тъй като през 2020-та Община Бургас извърши множество извънредни харчове за справяне с кризата, причинена от К-19, най-вече за медицински апарати и консумативи. Но тя със сигурност ще продължи да се изпълнява през следващите години, съобразена със състоянието на местната хазна.

Община Бургас благодари на всички свои жители, които се обединиха и кандидатстваха по програмата след стартирането й през месец април. Пазим документите ви и ще изпълняваме проектите един след друг спрямо възможностите. Засега не се приемат нови заявления. Предстои изготвянето и гласуването на бюджет на Бургас за следващата година. Ще следим какви негови параметри ще одобрят общинските съветници и ще ви предупредим при възможност за следващо отваряне на програмата.  

 

* За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. При одобрен проект, примерно през настоящата 2020 г., за чието изпълнение финансовият ресурс не стигне, не е нужно да кандидатствате отново, а оставате записани за следваща възможност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай