Утре започва различният оперен фестивал

Разнообразни спектакли в духа на най-добрите традиции, елитни гости и доза интригуващи провокации – това предлага Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Утре започва различният оперен фестивал | StandartNews.com

 Създаден през 1967 г. като Декемврийски музикални вечери, оперният фестивал в Града на липите е първия в България профилиран форум за музикално-сценични изкуства. В своята половинвековна история  оперния фест е прекъсван само три пъти - през 1990, поради пожар на оперния театър, и  през 2010 и 2013 г. по икономически причини.
  Тазгодишното 49-то издание на феста ще се проведе от 27 ноември до 8 декември. Галерията от именити гости започва още на старта с премиерата на класическия балет Дон Кихот от Лудвиг Минкус. Постановката е дело на Аршак Галумян – солист и хореограф на Берлинския Щатсбалет. Гости е и асистент-хореографът - Красина Павлова, примабалерина на Щатсбалет, гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник е добре познатия вече на старозагорската публика италиянец Салваторе Русо. В главната мъжка роля – Базил, гастролира японецът Томоки Ишиго. Друг от плеядата звездни гости на феста - диригентът и цигулар Дмитрий Василиев, ще дирижира оркестъра на Старозагорската държавна опера, който ще изпълни популярния Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен и едно от сравнително рядко изпълняваните произведения на П. И. Чайковски - Втора симфония. Василиев е първият концертмайстор на ансамбъла „Московски солисти“ на Юри Башмет, а от 2015 г. е художествен ръководител на Международния младежки оркестър “Чайковски”. В концерта участва и именитата цигуларка Теодора Късметска – Сороков, концертирала с Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, „Wiener Concertverein“, Виенска камерна опера. 
 Македонската опера и балет – Скопие,  ще гостува със "Севилският бръснар" на Росини, оригинален прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер, участвала  в над 30 постановки във Виенската опера, режисирала мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Хорнер е работила е и съвместно със световно известния филмов режисьор Роман Полански.Спектакълът на трупата на западните ни съседи е на 4 декември. Два дни по-късно Ансамбълът за съвременна музика – Люксембург ще представи друг интересен международен проект. Музикантите, които идват от различни точки на света, /Япония,Хърватска,  Австрия и България/ се събират по различтни причини в Херцогството, за да  създадат една музика, изпълнена с емоция и елегантност. Концертът се реализира с подкрепата на Министерството на културата в Люксембург. 
 В един период фестивалът в Стара Загора е бил ежегоден преглед на оперните и балетни трупи у нас. Гостуващите наши оперни театри изглежда не са забравили това и идват, както винаги с най-доброто от своята продукция през сезона. Пловдивската  държавна опера например възкресява едно заглавие от Дмитрий Шостакович - „Катерина Измайлова", по мрачната повест от руския писател Н. С. Лесков „Леди Макбет от Мценска околия“, така е било и първоначалното заглавие на операта, която цели 20 години, по времето на Сталин, е била в немилост. Постановката е на прочутата Вера Немирова, реализирала свои проекти във Виенската Щатсопера, Берлин, Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо и други световни сцени. Варненската държавна опера  пък ще представи едно рядко изпълнявано заглавие от оперната класика – "Джоконда" от Амилкаре Понкиели. Постановката е на Кузман Попов, а диригент - Григор Паликаро. В главната роля публиката ще се наслади на брилянтния глас на Габриела Георгиева – призната за една от най-добрите ученички на легендарната Гена Димитрова. Първата ни оперна трупа - Софийската опера и балет , идва в Града на липите с „Лешникотрошачката от П. И. Чайковски. Според меломаните и музикалната критика постановката на Юрий Григорович е истински триумф на руската музика и хореография. Спектакълът е в последния ден на фестивала – 8 декември.
   В тон с новаторския дух на тазгодишния фест са и домакините от Старозагорската опера. В нестандартното пространство на заседателната зала на местния парламент те ще представят камерната опера от Роланд Баумгартнер „Процесът Мерилин Монро“. Сюжетът в постановката  на Огнян Драганов разплита страстите около именуването на улица във Виена на  името холивудската звезда. Авторът на музиката Роланд Баумгартнер специализира при Ленард Бърнстейн и е автор на саундтрака на няколко холивудски продукции. Впечатляваща е и визитката на диригента Андрия Павлич - бил е зад диригентския пулт на Виенската Фолксопера, преподава в консерваторията „Густав Малер“ в австрийската столица. 
  Традиция в последните години е и богатата съпътстваща програма на фестивала. Майсторският клас по цигулка на Теодора Късметска – Сороков е сред очакваните прояви от младите музиканти тзи година. Оперната прима Стефка Минева пък ще представи в родната Стара Загора талантите на своята оперна студия. Две събития са посветени на именития ни бас Борис Христов -  фотоизложба , съвместно с музей „Борис Христов“, и документалния филм на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев "Сбъдването на мечти". В съпъстващата програма е и премиерата на книгата „Светът на фестивалите” от Любомир Кутин.
  Цените на билети за отделните спектакли във фестивалната програма са от 10 до 20 лева, но  дамакините припомнят, че традиционно за учащи и пенсионери има отстъпки до 30 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай