Сряда,

Училищни автобуси в София

От: СТАНДАРТ -
322
Училищни автобуси в София
A
A
A
  • Целта е да се намали трафика и замърсяването на въздуха

Училищни автобуси в центъра на София пуска експериментално за два месеца Столична община. Това е заложено в пилотна програма на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев. В нея е предвидено за два месеца догодина да бъдат пуснати автобуси, които да обслужат едни от най-големите училища в централата част -18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУ „Свети Климент Охридски“, като превозват децата до 4 клас.

Всеки учебен ден два автобуса ще тръгват от 10 ДКЦ на бул. „Александър Стамболийски“, като единия ще се движи по „Константин Величков“, а другия по „Христо Ботев“ и ще спират на съществуващи спирки на градския транспорт, съобщи агенция „Монитор”.

Идеята има за цел да реши въпросът със задръстванията, както и да намали замърсяването на въздуха. „Замърсяването на въздуха е проблем в цяла София, но по време на учебната година той е особено сериозен точно около училищата. Много от тях са разположени на големи натоварени улици. Практика е родителите да возят децата си с лек автомобил, паркирайки около входовете, което води до задръствания, а работещите двигатели отделят във въздуха вредни газове и твърди частици. Така на практика около училищата, където трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на отрови във въздуха“, се посочва в мотивите за въвеждането на новите возила.

По данни на кметството към момента готовност да използват новата линия имат близо 70 деца и техните родители, което означавало близо 40 автомобила по-малко в района на училищата.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията