Стартира проект за закриване на старото депо край Стара Загора

С водосвет и молитва бе дадено началото на церемонията за стартиране на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора“

Стартира проект за закриване на старото депо край Стара Загора | StandartNews.com

С водосвет и молитва бе дадено началото на церемонията за стартиране на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора“

„Радвам се, че ще можем да реализираме този проект, тъй като той е много важен за всички ни. Благодарение на този проект старозагорци ще дишаме по-чист въздух, ще имаме по-чисти почви и по-чисти реки.“, се обърна към присъстващите кметът Живко Тодоров. Той допълни, че сметището на Мандра баир е било нерегламентирано по статут, но повече от 45 години е използвано.

Градоначалникът припомни, че в началото на 2017 година беше въведен в експлоатация „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на село Ракитница като част от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора, което цели подобряване на жизнения стандарт на хора. „Имаме изградена сепарираща инсталация, което допринася за по-малкото депониране на отпадъци“, обясни още Тодоров.

Реализацията на проекта ще допринесе за значително намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, които към настоящия момент се отделят неконтролируемо. Проектът предвижда изграждане на ефективна система за улавяне и обезвреждане на сметищния газ, който към момента при повишаване на обема и налягането си свободно се излъчва към околната среда или се самозапалва при определени случаи. При възникване на пожари при самозапалване на сметищния газ се генерират допълнителни количества и различни по състав вредни вещества в атмосферния въздух. При реализиране на инвестиционния проект ще се преустановят тези негативни последствия от депониране на отпадъците. След изпълнение на всички дейности по рекултивацията се предвижда бъдещият статут на всички засегнати имоти от площадката на старото сметище да бъде с начин на трайно ползване  пасище /пасище с храсти.

Стойността на безвъзмездната помощ е 7 221 537, 99 лв., която покрива всички предвидени разходи за изпълнение на проекта. Продължителността на изпълнение е 23 месеца, като техническата рекултивация следва да приключи за 18 месеца.

На събитието присъстваха още зам.-кметовете Йордан Николов и инж.Янчо Калоянов, гл.архитект на община Стара Загора арх. Виктория Грозева, областният управител Гергана Микова, Валери Николов, представител на фирмата изпълнител „В и К Бунар“, експерти, гости и медии.

                                                                                                             

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай