Школски печат на повече от век изровен в частен двор

Находката ще бъде част от експозицията на училище "Екзарх Йосиф" в Разград, наследник на Реалната мъжка гимназия, чийто е печатът

Школски печат на повече от век изровен в частен двор | StandartNews.com

Школски печат на близо 140 години бе открит в частен селски двор и дарен на гимназията, на която е принадлежал. Находката е изровена в градината на къща в поповското село Садина. Металният знак е бил официално клеймо на  Реалната мъжка гимназия в Разград, чийто наследник днес е езиковата гимназия „Екзарх Йосиф” в града.
Печатът бил открит от семейството на шуменския бизнесмен Румен Борисов, който наследил имота. Фамилията не знае как гербовият знак е попаднал в техния двор, но принадлежността на оловния кръг била ясно разпозната, защото надписите били отлично запазени. Борисов почистил печата и го предал на директора на гимназията в Разград Пейчо Георгиев. Находката вече ще бъде част от експозицията на училището, съобщават от школската управа.
Мъжката гимназия в  Разград,  на която е принадлежал печатът, е наследник на най-старото класно училище в града, създадено през 1860 година.  Петнадесет години по-късно, вече в освободена България, школото се преименува  в мъжка гимназия. Знаковото за  лудогорския център  училище е едно от най-старите учебни заведения у нас. Специално за неговите нужди в началото на ХХ век е построена  барокова сграда, проектирана от австрийския архитект Фридрих  Грюнангер, в която и днес учат гимназисти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай