Русенският университет патентова маска срещу вируси

Тя е с покритие от сребро и титан

Русенският университет патентова маска срещу вируси | StandartNews.com

Снимка - Русенски университет

Научен екип от Русенския университет е изобретил предпазна маска за лице с покритие от сребро и титан, което да убива микробите. Маската е предназначена за индивидуална защита срещу проникване на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло, както и срещу пренасянето им от пациент към хора от околната среда.

За изобретението са подадени заявления за патент и за регистрация на полезен модел.

Маската беше представена днес на пресконференция от проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет, проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание, инж. Койчо Митев - автор на концепцията за изобретението, д-р Емил Янков - главен асистент и доц. Йордан Дойчинов от Русенския университет. В екипа участват общо 14 души, като освен учени от Русенския университет също и от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Техническия университет в столицата. Те са работили по проекта 5 месеца.

Разработката представлява предпазна маска за лице от най-малко един слой текстил. Новото е, че от двете й страни на вакуумна инсталация е поставено нанопокритие от два различни метала. При предложеното решение това са сребро и титан. Според авторите недостатък на широко използваните сега маски е, че вирусите, попаднали върху тях, остават жизнеспособни. При новия модел те се унищожават.

„Когато имаме два метала, между тях се създава електрически потенциал. През влажните зони, които се получават при носенето на маската, преминава електрически ток. Той унищожава патогените и вирусите. Така филтърът работи като галваничен елемент в двете посоки – от и към този човек, който е сложил предпазната маска на лицето си“, обясни същността на изобретението инж. Митев.

Филтрите са приложими и за производството на защитни облекла за медиците на 1-ва линия, които работят в силно заразна среда, също така и за лаборанти, работещи в силно заразна среди. Иновацията ще намери приложение и във въздушния и автобусния транспорт, като компаниите, които управляват този бизнес предоставят на пътниците маски, дезинфектирани в мобилни контейнери, снабдени с генератори за озон и/или UV лъчи. Освен това могат да се изработват филтри и за климатични системи на обществени сгради, транспорт (речен, градски, въздушен и др.) и домакинства.

Изобретението е във фаза изследване и още не може да се каже кога ще намери приложение в практиката. Няма предположения и за цената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай