Провериха 91 училища и забавачки за мухлясал кашкавал

Проверката е била възложена от районна прокуратура – Сливен след самосезиране от публикации в средствата за масова информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения в общините Сливен и Твърдица

Провериха 91 училища и забавачки за мухлясал кашкавал | StandartNews.com

Общо 91 учебни и детски заведения, кухни и ресторанти с дейност кетъринг, обекти за производство, склад за съхранение и доставка на храни по схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко", павилиони и бюфети на територията на училищата са били проверени от икономическа полиция, регионалната здравна инспекция и областната дирекция по безопасност на храните в Сливен. "Проверката бе възложена от районна прокуратура – Сливен след самосезиране от публикации в средствата за масова информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения  в общините Сливен и Твърдица", съобщиха днес от държавното обвинение. Проверката е била извършена по общия надзор за законност на прокуратурата и е била с разширен обхват относно цялостно спазване изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, които засягат безопасността и годността на хранителните продукти, предоставяни в училищата и детските заведения.
  По отношение на сигналите за кашкавал с мухъл, проверяващите са установили, че не се касае за отклонения от качеството на продукта, а за производствен дефект, довел до разхерметизиране на част от опаковките. При проверките са констатирани и множество несъответствия и нарушения от различно естество. В началното училище „Васил Левски" в Сливен е било установено преетикиране с нов срок на годност на получен кашкавал. Материалите по този случай са били отделени в нова преписка за допълнителна проверка и преценка дали има данни за извършено престъпление от общ характер.
  Контролните органи са  съставили 4 акта за установяване на административни нарушения и са издали 42 предписания за отстраняване на различни нередности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай