Вторник,

Провериха 91 училища и забавачки за мухлясал кашкавал

От: Матей Бонев -
Провериха 91 училища и забавачки за мухлясал кашкавал
A
A
A

Общо 91 учебни и детски заведения, кухни и ресторанти с дейност кетъринг, обекти за производство, склад за съхранение и доставка на храни по схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко", павилиони и бюфети на територията на училищата са били проверени от икономическа полиция, регионалната здравна инспекция и областната дирекция по безопасност на храните в Сливен. "Проверката бе възложена от районна прокуратура – Сливен след самосезиране от публикации в средствата за масова информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения  в общините Сливен и Твърдица", съобщиха днес от държавното обвинение. Проверката е била извършена по общия надзор за законност на прокуратурата и е била с разширен обхват относно цялостно спазване изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, които засягат безопасността и годността на хранителните продукти, предоставяни в училищата и детските заведения.
  По отношение на сигналите за кашкавал с мухъл, проверяващите са установили, че не се касае за отклонения от качеството на продукта, а за производствен дефект, довел до разхерметизиране на част от опаковките. При проверките са констатирани и множество несъответствия и нарушения от различно естество. В началното училище „Васил Левски" в Сливен е било установено преетикиране с нов срок на годност на получен кашкавал. Материалите по този случай са били отделени в нова преписка за допълнителна проверка и преценка дали има данни за извършено престъпление от общ характер.
  Контролните органи са  съставили 4 акта за установяване на административни нарушения и са издали 42 предписания за отстраняване на различни нередности.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички