Плевенският музей показва Санстефанския договор

Оригиналът на договора и до днес се съхранява в Турския държавен архив

Плевенският музей показва Санстефанския договор | StandartNews.com

Искате да разгледате Санстефанския мирен договор? Отидете за 3-ти март в Плевен. Там, във Военно-историческия музей се намира копието, което бе доставено преди 12 месеца, а за празника ще е изложено на Панорамата. Оригиналът на договора и до днес се съхранява в Турския държавен архив.
Той съдържа 66 страници, изписани на френски, официалният за онова време език на дипломацията, скрепени с четири восъчни печата, които завинаги променят картата на Европа. Още от самото заглавие на Санстефанския договор обаче е видно, че той не е окончателен, а предварителен.
Санстефанският договор се подписва от руска страна от граф Игнатиев и Алексей Нелидов, а от турска страна от Сафед паша и Сайдулах бей. Договорът съдържа 25 клаузи. Записано е, че България възвръща своята независимост. Създава се автономно княжество, с площ от 170 хил. кв. километра, с български владетел, който ще се одобрява от Високата порта.
Копието на Санстефанския договор бе дарено на Плевен от княз Никита Лобанов Островски. Няколко знакови събития и уникални музейни реликви ще бележат празника и тази година в Плевен. Проявите, посветени на 142 години от Освобождението на България, организирани от община Плевен, ще започнат с панихида за годишнината от гибелта на император Александър II. Службата ще бъде на 28 февруари, от 11.00 ч., в параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец". В същия ден, от 16.00 ч., в къщата-музей "Цар Освободител Александър II" ще бъде открита изложба с експонати, които са намерени на бойното поле при Плевен от 1877 година. Проектът е наречен "Уникални реликви от българското Възраждане и националното Освобождение".
На 2 март, понеделник, проявите продължават с откриване на изложба с детски рисунки от конкурса "Освобождението" в Панорамата "Плевенска епопея - 1877". От 11.00 ч. е награждаването на победителите. В същия ден в Регионалния исторически музей, от 16.00 ч., ще бъде представена изложбата на гравюри "Войната от първо лице".
Тържественият ритуал по повод на 142 години от Освобождението на България е от 11.00 ч. на 3 март на централния градски площад "Възраждане".
Празничният концерт под наслов "Българийо, майко свята" е от 12.00 ч. в Драматично-кукления театър "Иван Радоев". В него ще участват общинският хор "Гена Димитрова" - с диригент Анелия Дечева, общинският духов оркестър - с диригент Пламен Марков, и оркестър и хор при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" с главен художествен ръководител Красимир Кондов.
На 3 март Плевенската панорама и останалите музеи в града ще работят с вход без такси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай