Първата улична библиотека в този град

Там всеки може да остави или вземе книга

Първата улична библиотека в този град | StandartNews.com

Къде има библиотека на улицата?

Малка улична библиотека се появи в Русе. Тя се намира в района на Пантеона, между улиците "Вардар" и "Бистрица".

Там всеки може да остави или вземе книга, да я върне или задържи, както и да я даде на друг човек, за да я прочете, предаде БГНЕС.

Идеята хрумнала на Ина Ангелова след като видяла такава библиотека в Англия докато била на студентска бригада и решила да направи нещо подобно и в града.

Веднага към библиотеката имало голям интерес, въпреки притесненията, че може да не оцелее дълго и да бъде изпочупена. Идеята е книгите да бъдат предавани от човек на човек, за да може повече хора да ги прочетат.

Ина споделя, че в библиотечката може да се намери разнообразно четиво, на различни езици и тематика, както и немалко книги за деца, които веднага се разграбвали. Нели Николова има три деца, които също редовно си вземали книжки от библиотеката и след това ги връщали, за да може и други деца да ги прочетат.

Освен това, тя самата разлиствала страниците на старите книги, които хората оставят там. Ина смята да направи улична библиотека за ясла номер 4, като по този начин благодари за грижите, които полагат там за дъщеря ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай