Паметникът Бузлуджа спечели първо държавно финансиране

Финансирането гарантира отварянето на паметника за посетители

Паметникът Бузлуджа спечели първо държавно финансиране | StandartNews.com

Областна администрация - Стара Загора, като собственик на сградата, в партньорство с Община Казанлък и проект „Бузлуджа”, спечели финансиране от 388 000 лв., което гарантира отварянето на паметника за посетители. Средствата са по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2022 г. на Министерство на културата, като предстои подписването на договора за тези средства, уточняване на процедури и действия.

Финансирането обезпечава дейностите, които са нужни за отварянето на Бузлуджа за посетители. Това са обезопасяване на покрива (свалянето на опасните отломки чрез алпийски способ), консервационно-реставрационните дейности по куполната мозайка и изграждането на защитен навес над нея, както и изграждане на посетителски пътеки, които ще гарантират безопасното преминаване на хората в паметника – пътеки с парапети, по които хората ще могат да минават по равна и безопасна повърхност.

„Радваме се че ще можем да работим, това наистина е огромен успех за проекта, общината и областта.”, коментира арх. Дора Иванова, която обяви новината днес на среща с медиите в сградата на община Казанлък.

Въпреки финансирането от министерството, кампанията „Ти си ключът – отвори Бузлуджа” продължава, като средствата от нея ще бъдат пренасочени към следващата голяма стъпка за паметника, това е проучване, проектиране и цялостно изграждане на новия покрив, след което и провеждането на дейности за реалното отваряне на паметника.

Припомняме ви, че паметникът Бузлуджа е обявен за недвижима културна ценност от национално значение, което отвори вратите за държавата да предприеме по-сериозни ангажимент към опазването на културно наследство. Всъщност това са първите средства отпуснати директно от държавата за опазване на монумента.

На срещата днес освен арх. Дора Иванова присъстваха и Главният архитект в общината Георги Стоев и Веселина Димитрова - експерт техническо планиране в Община Казанлък. Те разказаха за участието на Община Казанлък и проект „Бузлуджа” като водещ пример в рамките на партньорството „Култура и културно наследство“, по програма „Градски дневен ред“, към Европейския съюз. Финалното събитие на тригодишното партньорство се проведе на 20 и 21 юни в Министерство на културата в Рим.

В събитието участваха представители на Европейската комисия, ЮНЕСКО, експерти по културно наследство, сдружения на общини, кметове, представители на международни културни организации. Координатори на проекта са Министерство на благоустройството на Германия и Министерство на културата на Италия.

В рамките на това широко партньорство, “противоречивото” или също така наречено “дисонантно” наследство, бе идентифицирано на европейско ниво като важен ресурс за устойчивото развитие на градовете. Така бе създадена международна експертна група по развиване на „Интегрирани подходи към дисонантното наследство“. А като най-ярък пример и първопричина за създаването на групата стоят “Проект Бузлуджа” и Община Казанлък.

На форума в Рим арх. Дора Иванова представи работата до момента и разработения „План за опазване и управление” на монумента, а арх. Георги Стоев и Веселина Димитрова от Община Казанлък представиха за пръв път разработената “Концепция за устойчив туризъм”, част от която е и интегрирането на Бузлуджа.

„Примерът „Бузлуджа” е водещ в цялото това партньорство и то беше създадено именно заради паметникът Бузлуджа. Дисонантното наследство е неизползван ресурс с огромен потенциал в развиването на градовете, което ще подпомага както културния туризъм, така и икономиката на градовете.”, добави арх. Иванова.

Дисонантното наследство е неразбраното културно историческо наследство. Подобни монументи в Европа са бункери, затвори, лагери и др. В рамките на това партньорство Община Казанлък имаше ангажимента да създаде концепция за развитие на устойчив туризъм, в която да бъдат включени дейности и мерки, относно интеграцията и социализацията на паметника към вече съществуващите туристически обекти и атракции в Общината.

Крайният продукт ще бъде наръчник за интегрирани подходи към дисонантното наследство, в който ще бъдат включени и други подобни добри примери, заедно с препоръки за интегрирането на такъв тип обекти. Наръчникът се очаква да бъде готов в края на ноември тази година, след което ще бъде предаден на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай