Вторник,

Отличени са десетте осиновители на мозайки в паметника Бузлуджа

От: Стандарт -
Отличени са десетте осиновители на мозайки в паметника Бузлуджа
A
A
A

На специална церемония в столицата на 25 януари бяха наградени „Достойните българи“ за 2021 г. в класацията на вестник „24 часа”. Сред 50-те отличени са и десетте осиновители на мозайки в паметника Бузлуджа, сред които е и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Наградена бе и координаторът на „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

От встъпването си в длъжност на кмет Галина Стоянова прие като лично предизвикателство да се опита да вкара в дневния ред на отговорните  институции въпроса за „Бузлуджа“ и да потърси онзи отговор, който да бъде полезен на всички ни. Така се стигна и до днес, когато дом-паметникът на връх Бузлуджа вече има статут на недвижима културна ценност и е с категория „национално значение“.

Попитана защо се е решила да осинови мозайка, кметът Стоянова отговори: “Защо ли? Защото е важна първата крачка…след нея ще бъдат направени още и още. Доброто винаги бива следвано и е хубаво, когато се удвоява, утроява... Вярвам в това. Вярвам в доброто, в каузите, които ни обединяват и в това, че, когато правиш добро, увличаш съмишленици. Вярвам и в арх. Дора Иванова, защото в нейните очи видях порива и енергията нещата да се случат. Видях вярата и надеждата, че, ако сме единни и гледаме в една посока, можем да успеем. Винаги съм подкрепяла младите и техните добри идеи. И този път останах вярна на себе си.”.

Галина Стоянова подчерта, че на досонантното наследство, какъвто е монументът, трябва да се гледа като перспектива и възможност и въпросът не е политически или идеологически, а отправна точка именно към това бъдеще – шанс да развием туризма в нашия регион, защото и сега дом-паметника се посещава от хиляди туристи. Към думите й се присъедини и арх. Дора Иванова, която припомни, че през 2021 г. над 500 кв. м. мозайка беше предпазена от разруха, благодарение на дарителите, реставраторите и на над 100 доброволци от страната и чужбина, които съдействаха на терен, въпреки тежките условия.

„Тази година нашата цел е още по-амбициозна - отварянето на сградата за посетители. Подкрепете ни, за да осъществим следващата вдъхновяваща и достойна история”, призова арх. Иванова - управител на фондация „Проект Бузлуджа“.

Oсиновителите финансираха и така спасиха от разруха конкретно мозаечно произведение в паметника Бузлуджа. Освен Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, наградените достойни българи са: арх. Георги Стоилов, автор на паметника Бузлуджа; д-р Константин Йорданов Стоичков; адв. Роман Желев и д-р Антония Бозукова; „М + С Хидравлик“; хотел „Еделвайс“; Димана и Димитър Шопови; д-р инж. Красимира Димитрова; Нели и Адел Закут и д-р Иван Дошков.

 

Отличията „Достойните българи“ се връчват от 2003 г. и през изминалите 19 години инициативата се наложи като каузата, която фокусира вниманието върху обикновените хора с вдъхновяващ пример, разкрива новите герои на нашето време.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички