Петък,

Осветиха чешма край къщата на Ванга в Рупите

От: Failed to load user -
A
A
A

Благоевград. В сряда в храма на Ванга в Рупите се събраха стотици миряни. Дойдоха българи от цяла България, но не липсваха и чужденци. Всички те почетоха 101-годишнината от рождението на пророчицата.

Миряни напълниха църквата „Света Петка Българска”, за да запалят свещи и да се помолят. „Всички хора са добре дошли в Рупите. Вярваме, че Ванга никога няма да бъде забравена, защото подчини живота си в помощ на околните. Понякога тя страдаше, но не спираше да е опора и упование за нуждаещите се”, заяви председателят на фондация „Ванга” Иван Драмов.

По обяд Архиерейският наместник на Петрич Ангел Кочев освети новата чешма, която бе вдигната на мястото на старата – близо до къщата на пророчицата. Тя е дарение от професор Снежана Ботушарова и представлява издялан гранитен блок, висок около 1,70 метра. От чешмата непрекъснато блика минерална вода, която е с доказани лековити качества. На церемонията присъстваха не само нашенци, но и руснаци, и гърци.

„Не сме отправяли официални покани към никого. Който уважава делото и паметта на леля Ванга, е тук. Пълно е с народ, което доказва, че делото и се помни”, каза управителят на Манастирски комплекс „Ванга” Серафим Иванов.

На 14 октомври е храмовият празник на църквата на пророчицата. Тогава отново Рупите ще посрещнат хиляди гости от цялата страна. 

 

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички