Осветиха чешма край къщата на Ванга в Рупите

Почетоха 101-годишнината от рождението на пророчицата

Осветиха чешма край къщата на Ванга в Рупите | StandartNews.com

Благоевград. В сряда в храма на Ванга в Рупите се събраха стотици миряни. Дойдоха българи от цяла България, но не липсваха и чужденци. Всички те почетоха 101-годишнината от рождението на пророчицата.

Миряни напълниха църквата „Света Петка Българска”, за да запалят свещи и да се помолят. „Всички хора са добре дошли в Рупите. Вярваме, че Ванга никога няма да бъде забравена, защото подчини живота си в помощ на околните. Понякога тя страдаше, но не спираше да е опора и упование за нуждаещите се”, заяви председателят на фондация „Ванга” Иван Драмов.

По обяд Архиерейският наместник на Петрич Ангел Кочев освети новата чешма, която бе вдигната на мястото на старата – близо до къщата на пророчицата. Тя е дарение от професор Снежана Ботушарова и представлява издялан гранитен блок, висок около 1,70 метра. От чешмата непрекъснато блика минерална вода, която е с доказани лековити качества. На церемонията присъстваха не само нашенци, но и руснаци, и гърци.

„Не сме отправяли официални покани към никого. Който уважава делото и паметта на леля Ванга, е тук. Пълно е с народ, което доказва, че делото и се помни”, каза управителят на Манастирски комплекс „Ванга” Серафим Иванов.

На 14 октомври е храмовият празник на църквата на пророчицата. Тогава отново Рупите ще посрещнат хиляди гости от цялата страна. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай