Осъдиха община за бездомно куче

Община Исперих е осъдена да плати лечението на бездомно куче

Осъдиха община за бездомно куче | StandartNews.com

Природозащитници, поели грижата за бездомно куче, блъснато от кола, осъдиха община Исперих  да плати за лечението на пострадалото четириного.

Казусът се завързал през януари 2018 година, когато гражданка намерила бедстващото животно  близо до училище в града. Р.К. извикала ветеринар, който препоръчал незабавна операция в клиника в разград. Жената се обадила в кметството в Исперих и обяснила, че поела грижите за бездомно куче, на което предстои  специлизирано лечение. С това Р.К. изпълнила  задължението си по Закона за защита на животните, който вменява на гражданите  задължението, открият ли безстопанствено болно животно, да алармират властите.

Екозащитничката организирала дарителска кампания и заедно с още 11 природозащитници  платили двете операции на кучето и последващите грижи за неговото възстановяване. После  изпратили искане до общината да им се възстановят разходите, но отговор от кметството не бил получен. Р.К. пратила и нотариална покана до градоначалника, но отново последвал мълчалив отказ от властта.

Тогава жената завела дело с искане местната управа да възстанови на нея и подкрепилите акцията й граждани 1400 лева разходи за  лечението на кучето. Съдът на две инстанции  прецени, че Р.К. е поела чужда работа и осъди  община Исперих да плати сметката за двете операции във ветеринарната клиника на стойност 983 лева. Другите разходи на екозащитниците  не са зачетени от магистратите като дълг на  местната управа. Кметството обаче ще трябва да  плати и лихви за забавеното плащане, както и разноските за съдебния процес, които възлизат на още близо 500 лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай