Община Цар Калоян с план за финансово оздравяване

Спешните мерки се налагат след включването на общината от министерство на финансите в списъка на 17-те намиращи се във финансово затруднение български общини

Община Цар Калоян с план за финансово оздравяване | StandartNews.com

Община Цар Калоян откри процедура по финансово оздравяване. Кметският екип е натоварен да изработи и предложи за публично обсъждане  план, който да подобри състоянието на  публичните финанси, стана ясно след последната сесия на местния парламент.

Спешните мерки се налагат след като  министреството на финансите включи най-малката община в област Разград в списъка на 17-те  български общини, които, според правителството, се намират във финансово затруднение. Подобна квалификация се дава въз основа на анализа на изпълнението на местните бюджети, когато е налице ниско ниво на собствените приходи по  поне три показателя, формиращи приходната им част.

Необходимостта от финансово оздравяване е ново предизвикателство за местната управа в Цар  Калоян. Общината за първи път попада  в списъка на закъсалите кметства. Възможно е след като изчерпи собствените си ресурси за подобряване на бюджетните баланси, екипът на кмета Дауд Аляовлу да поиска безлихвен заем от републиканския бюджет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай